"Aanslagen in Frankrijk verijdeld"

De Eiffeltoren. Foto Flickr
Print Friendly, PDF & Email

In Frankrijk zijn in een jaar tijd zeker drie terroristische aanslagen verijdeld. Dat blijkt uit een uitgelekte brief van de Franse Inlichtingendienst, DGSI, die in het bezit is van de Franse zender RTL.

In Lille is vorig jaar een teruggekeerde Syriëganger gearresteerd die op zoek zou zijn geweest naar doelwitten voor een zelfmoord-actie.

Carnaval
In Nice zou een man plannen hebben gehad om een aanslag plegen tijdens het jaarlijkse carnaval. "Dat is een groot festival, waar duizenden mensen op afkomen", zegt NOS-correspondent Ron Linker. De verdachte, ook een Syriëganger, had bij zijn aanhouding zeer zware explosieven bij zich. Linker: "Hij werd twee dagen voor het begin van het festival opgepakt."

In de brief wordt ook verwezen naar Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Hij werd in Marseille aangehouden en had een vuurwapen en een gasmasker in zijn bezit.

Paspoorten
Deze week wordt in de Franse Senaat gestemd over een anti-terreurwet, die het onder meer mogelijk maakt om de paspoorten in te nemen van mensen die van plan zouden zijn zich aan te sluiten bij de jihad.

Hoe de brief van de inlichtingendienst terecht is gekomen bij de Franse media, is niet bekend, maar Ron Linker noemt de timing "opvallend", in het licht van het debat over strengere terreurwetgeving.

NOS

VANDAAG