Cruciale stembusgang voor Obama

Het Amerikaanse Congresgebouw in Washington D.C. Foto: AP
Print Friendly, PDF & Email

De Amerikanen gaan vandaag naar de stembus voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat. De tussentijdse verkiezingen zijn bepalend voor het verloop van Obama's laatste twee jaar als president.

De Democratische Partij heeft nu een meerderheid in de Senaat, de Republikeinen zijn in de meerderheid in het Huis. Afgaande op de peilingen lopen de Democraten het risico om ook de Senaat te verliezen. Als dat gebeurt, kan de Republikeinse Partij alle nieuwe wetsvoorstellen eenvoudig blokkeren. Obama's voornemen om bijvoorbeeld nog een nieuw immigratiesysteem op te tuigen, wordt dan vrijwel onmogelijk.

De Democraten hebben nu 53 van de 100 zetels in de Senaat, de Republikeinen 45. Er staan vandaag 36 zetels op het spel. Een winst van zes is voor de Republikeinen voldoende om volledig de macht te grijpen in het Congres.

Duurste ooit
Afgaande op de peilingen moet Obama het ergste vrezen. De verwachting is dat de Republikeinen eenvoudig de meerderheid zullen behouden in het Huis, terwijl de Democratische meerderheid in de Senaat kwetsbaar lijkt. The New York Times schat de kans op een Republikeinse meerderheid in de Senaat op 70 procent.

De verkiezingen worden algemeen gezien als een referendum over het beleid van Obama. Hij heeft de afgelopen maanden flink ingeboet aan populariteit door bijvoorbeeld fouten bij de invoering van Obamacare, zijn weifelende reactie op de opmars van IS en fouten bij ebolabestrijding in de VS.

In 36 van de 50 staten worden vandaag ook nieuwe gouverneurs gekozen.

De 'midterm elections' waren de duurste tussentijdse verkiezingen ooit. Er werd in totaal 3,2 miljard euro aan de campagnes uitgegeven.

NOS

VANDAAG