Gevecht om vrouwelijke kiezer in VS

Mia Love is de eerste zwarte Republikeinse kandidate in de race voor het Huis van Afgevaardigden. Love4Utah
Print Friendly, PDF & Email

Vrouwen en minderheden kiezen doorgaans voor de Democraten, maar de Republikeinen zijn bezig met een heuse inhaalslag. Veel campagnes voor de tussentijdse verkiezingen van vandaag richten zich specifiek op vrouwen. Ook is er voor het eerst een zwarte Republikeinse kandidate in de race voor het Huis van Afgevaardigden.

Volgens de Democraten voeren de Republikeinen een heuse 'war on women', omdat ze steevast de vrouwenrechten proberen in te perken. Maar de Democratische tactiek van afschrikking lijkt deze keer minder effectief.

Vlak voor de midterm-verkiezingen gaf Hillary Clinton een speech aan de Universiteit van Maryland. Aan het einde had ze een speciale boodschap voor vrouwen. "Ik weet dat wij er niet om bekendstaan te stemmen bij de tussentijdse verkiezingen. Maar vergeet niet waarom wij een stem hebben gekregen. Dit gaat ook en juist over jullie!" Met die laatste woorden geeft Clinton aan welke groep stemmers dit keer een verschil kunnen maken. En dat hebben de Republikeinen ook door.

Huiselijk geweld
"Mijn ex-man sloeg me totdat mijn hoofd tolde. Hij sloot me op in badkamers en kasten. Wurgde me totdat ik mijn bewustzijn bijna verloor." Aan het woord is Rebakah Uzenski uit Montana. Ze kijkt met een getergde blik in de camera als ze vertelt over haar ervaring met huiselijk geweld. Aan het eind van het filmpje klinkt vrolijke muziek. Rebakah complimenteert Republikein Steve Daines, Senaatskandidaat in haar staat. "Ik ben zo dankbaar voor mensen als Steve die opkomen voor vrouwenrechten en voor gerechtigheid. Hij is heldhaftig."

Het spotje is één van velen. Advocate Teri Jendusa-Nicolai deelt haar ervaringen met huiselijk geweld om Republikeinse Senaatskandidaat Scott Walker te helpen. "Mijn man liet me voor dood achter in ons huis", zegt ze. Vervolgens vertelt ze hoe ze met Walker werkte aan wetgeving tegen huiselijk geweld. Senaatskandidaat Scott Brown uit New Hampshire kreeg voor zijn campagne bijval van zijn eigen zus. "Scott was er om mij en mijn moeder te beschermen toen onze vader ons mishandelde", vertelt ze.

De filmpjes over huiselijk geweld kregen de nodige kritiek op sociale media en in Amerikaanse media. CNN-columnist Sally Kohn somt de pogingen van de Republikeinen om vrouwen voor zich te winnen als volgt op: "Alle retoriek in de wereld kan niet goedmaken dat de Republikeinen vrouwenrechten altijd hebben tegengewerkt."

Schandalen
De Republikeinen hebben dan ook een ongemakkelijke geschiedenis met vrouwen. In 2012 was er een reeks schandalen waarvan de partij nauwelijks is hersteld. Oud-congreslid Todd Akin zei in een interview dat vrouwen zelden zwanger worden van verkrachting. "Het vrouwelijk lichaam heeft manieren om zich daarvoor af te sluiten", aldus Akin.

In diezelfde periode noemde conservatief politiek commentator Rush Limbaugh een Democratische activiste een 'slet', omdat zij actievoerde voor gratis anticonceptie. Ook de commotie rondom de Violence Against Women Act, een wet die misbruik van vrouwen tegengaat, maakte de partij niet populairder. De meerderheid van de Republikeinen stemde tegen toen de wet vorig jaar vernieuwd moest worden.

Beschamende bruidsjurken
Niet alleen de spotjes over huiselijk geweld kregen kritiek. In een internetadvertentie vergelijkt een jonge vrouw de bruidsjurken die ze past met Senaatskandidaten. De stijlvolste jurken hebben de namen van Republikeinen. Het spotje met de titel 'Say yes to the Candidate' ,een parodie op de populaire Amerikaanse serie Say yes to the Dress, werd flink bekritiseerd.

Opiniemakers en bloggers vinden het filmpje beschamend. CNN noemde het de meest seksistische reclame ooit. Na vandaag weten we wat de vrouwelijke kiezer ervan vindt.

NOS

VANDAAG