Verkiezingen VS zijn peperduur

President Obama met de Democratische kandidaat in Wisconsin Mary Burke. Foto EPA
Print Friendly, PDF & Email

Vandaag gaan de Amerikanen weer naar de stembus. Ze kiezen kandidaten voor een deel van de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en enkele gouverneurs. Een bikkelharde en vooral peperdure strijd. Met ruim 3,2 miljard euro zijn dit volgens de Washington Post de duurste tussentijdse verkiezingen ooit. Nooit eerder is er zoveel geld in verkiezingscampagnes gestopt.

Opvallend is dat politieke non-profitorganisaties enorme geldbedragen geven. Deze SuperPACS zamelen onbeperkt geld in om een politieke kandidaat of partij te steunen en zijn niet verplicht om de namen van hun geldgevers prijs te geven. Minstens 113 miljoen euro is afkomstig van anonieme donoren. Daarom worden deze tussentijdse verkiezingen ook wel de dark money elections genoemd. Veel geld wordt bovendien gebruikt om concurrenten zwart te maken.

Obama
De belangrijkste vraag bij deze verkiezingen is of de Republikeinen de meerderheid in de Senaat zullen heroveren. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten ze zes zetels winnen. Een Republikeins Congres betekent slecht nieuws voor Obama. Zonder steun van het Congres kan hij geen wetsvoorstellen doorvoeren. Bovendien zullen de Republikeinen er alles aan doen om te zorgen dat de Democraten geen succes behalen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016, om zo hun eigen positie te versterken.

Al bijna acht jaar hebben de Democraten een meerderheid in de Senaat. Maar daar komt dit jaar verandering in, zo lijkt het nu. De meeste Amerikanen die al gestemd hebben, kozen voor de Republikeinen. In de staten waar de uitkomst nog onzeker is, staan de Republikeinen ook hoog in de peilingen.

Harde strijd
Toch kan er nog van alles gebeuren. Vooral in de 'swing states', staten waar geen van de partijen een duidelijkere meerderheid heeft, wordt hard gestreden. Veel ogen zijn gericht op onder meer Kentucky, Arkansas en Colorado.

In die laatste staat waren de afgelopen decennia afwisselend Republikeinen en Democraten aan de macht. Op dit moment zitten er twee Democratische senatoren in de Senaat, maar de Republikeinse kandidaat heeft volgens de peilingen een lichte voorsprong.

Kritiek
In de conservatieve staat Kansas staan de Republikeinen juist onder druk. Hier doet de onafhankelijke kandidaat Greg Orman het goed in de peilingen. De Democratische kandidaat Chad Taylor trok zich zelfs terug om Orman te helpen en te voorkomen dat Republikein Pat Roberts aan zou blijven. Roberts kreeg tijdens zijn campagne veel kritiek toen bleek dat hij geen eigen huis heeft in Kansas. Zijn tegenstander Orman kan, omdat hij onafhankelijk is, kiezen met welke partij hij wil samenwerken.

NOS
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG