Maleisische vrouwen krijgen stokslagen voor ‘poging tot lesbische seks’

Boerka. Foto: Thinkstock

In Maleisië hebben twee moslima’s stokslagen gekregen, omdat ze op het punt stonden seks met elkaar te hebben in een auto. Lesbische seks is strafbaar in het land, waar de meerderheid van de bevolking moslim is. Meer dan honderd mensen waren getuige van de slagen.

Mensenrechtenactivisten hebben onmiddellijk alarm geslagen en de stokslagen veroordeeld als een ernstige rechterlijke dwaling. Amnesty International spreekt van een rampzalige dag voor de mensenrechten in Maleisië en een enorme terugval in de pogingen van het land om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

Volgens advocaten en activisten werden de vrouwen van 22 en 32 jaar op stoelen voor de rechters gezet en kregen ze van vrouwelijk gevangenispersoneel zes stokslagen op hun rug met een rotan stok. Dat gebeurde in een sharia-hooggerechtshof in de conservatieve deelstaat Terengganu.

Lesje leren
Het was voor het eerst dat in de staat een relatie van twee mensen van hetzelfde geslacht werd veroordeeld en voor het eerst dat er stokslagen in het openbaar werden uitgedeeld. Een bestuurder sprak van een les aan de bevolking. Het was volgens hem niet bedoeld als marteling of om de vrouwen te verwonden.

Stokslagen zijn volgens de burgerlijke wetten van Maleisië verboden, maar onder de islamitische wetten in sommige staten wel toegestaan.

De LHBTI-gemeenschap wordt in Maleisië structureel vervolgd. Ze worden gezien als een bedreiging van de normen en waarden. Ook wordt de veiligheid van deze mensen op straat bedreigd. Steeds vaker worden ze aangevallen. Op 15 augustus werd een transseksuele vrouw in elkaar geslagen in Seremban, ten zuiden van de hoofdstad Kuala Lumpur.

NOS

VANDAAG