Staatsbegrafenis George H.W. Bush begonnen in Washington

President Trump en zijn vrouw bij de kist van oud-president Bush. Foto: EPA

Kopstukken uit de Amerikaanse politiek zijn woensdag in Washington bijeen voor de staatsbegrafenis van George H.W. Bush, voormalige president van de Verenigde Staten. De dienst vindt plaats in de Washington National Cathedral.

Bush was president van 1989 tot 1993. Hij overleed afgelopen vrijdag op 94-jarige leeftijd.

Zijn zoon, voormalig president George W. Bush, zal een van de sprekers zijn tijdens de dienst. Ook huidig president Donald Trump is aanwezig bij de dienst. Net als Barack Obama en Jimmy Carter, de overige twee nog levende presidenten.

Zo is de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig, net als de Jordaanse koning Abdullah II. De Britse koningin heeft haar zoon prins Charles afgevaardigd

Het lichaam van Bush werd eerder deze week met het presidentiële vliegtuig Air Force One naar Washington gevlogen voor plechtigheden en herdenkingen. Zo konden senatoren, maar ook Amerikaanse burgers deze week afscheid nemen van Bush.

Bush wordt naast vrouw begraven
Donderdag wordt het lichaam teruggevlogen naar Texas. Daar wordt hij begraven naast zijn vrouw Barbara, die in april van dit jaar overleed.

President Donald Trump heeft woensdag in de VS uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. De vlaggen op het Witte Huis, op overheidsgebouwen en legerbases hangen dertig dagen lang halfstok.

Golfoorlog eindigde onder president
In de periode dat Bush sr. president was, eindigden de Koude Oorlog en de Eerste Golfoorlog. Door het laatstgenoemde conflict stegen zijn populariteitscijfers tot 90 procent, maar Bush werd er later van beschuldigd de binnenlandse politiek te hebben verwaarloosd.

Bush was na zijn eerste termijn als president wel herkiesbaar, maar hij verloor de verkiezingen van de Democraat Bill Clinton.

NU.nl
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG