Traangas ingezet bij demonstratie gele hesjes in Parijs

Anarchie in Parijs. Foto: AFP

Op de Champs-Élysées in Parijs is het onrustig tijdens de demonstratie van gele hesjes. De oproerpolitie, uitgerust met schilden en gasmaskers, probeert de demonstranten met traangasgranaten uit elkaar te drijven. Ook worden er charges uitgevoerd.

Volgens Franse media zijn er inmiddels 536 mensen gearresteerd en honderden mensen gecontroleerd en gefouilleerd om geweld te voorkomen. Zo’n 8000 gele hesjes hebben zich verzameld op de Champs-Élysées. Er is geen sprake van grootschalige vernielingen van auto’s of winkels, zoals bij een vorige demonstratie gebeurde. Wel hebben demonstranten barricades opgeworpen en in brand gestoken.

NOS-correspondent Frank Renout zegt dat de hele Champs-Élysées hermetisch is afgesloten. “Niemand kan er meer op of af. Mensen komen van buiten Parijs om hier te demonstreren, maar mogen er dus niet meer door.”

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner heeft vandaag voor een hardere aanpak gekozen, zegt Renout. “Vorige week was er bij de demonstratie nog sprake van een defensieve aanpak, nu is het een assertieve aanpak. Er lopen heel veel teams in burger rond, ook tussen de gele hesjes. Er hoeft maar één demonstrant iets te gooien of een verkeerde beweging te maken of hij wordt meegenomen en gearresteerd.”

De ongeregeldheden doen zich vooral voor op de Champs-Élysées aan de kant van de Arc de Triomphe. Verder daar vandaag en in de rest van Frankrijk is het rustig. In totaal wordt er in heel Frankrijk door ongeveer 31.000 mensen gedemonstreerd, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. In Parijs zijn zo’n 8000 agenten op de been, in heel Frankrijk zijn dat er 89.000.

Uit voorzorg blijft een groot aantal winkels, musea en metrostations op en rond de Champs-Élysées vandaag gesloten. Deuren en etalages zijn gebarricadeerd met houten platen.

Verslaggever Mattijs van de Wiel ziet dat de politie auto’s controleert die op weg zijn naar Parijs. Daarbij zijn onder meer jeu-de-boulesballen en gasmaskers in beslag genomen.

Fel optreden
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft gezegd vandaag maar een “paar duizend” demonstranten te verwachten, maar dat onder hen wel “agressieve individualisten” zijn.

Hij beloofde fel te zullen optreden tegen demonstranten die vandaag chaos veroorzaken of vernielingen aanrichten. Tijdens de demonstratie vorige week raakten honderd mensen gewond, sneuvelden ruiten van restaurants en winkels en werd er geplunderd.

NOS

VANDAAG