Paus: misbruikende priesters moeten zich aangeven bij politie

De paus (achterin) bij zijn jaarlijkse kersttoespraak voor de curie. Foto: AFP

Priesters die kinderen seksueel hebben misbruikt, moeten zich aangeven bij de politie. Paus Franciscus heeft dat gezegd in zijn kersttoespraak voor de curie, het bureaucratische apparaat van de katholieke kerk. Nooit eerder deed een paus een dergelijke uitspraak.

De paus wijdde zijn hele toespraak aan seksueel misbruik en het afdekken daarvan. Misbruik zal nooit meer in de doofpot worden gestopt, stelde hij. Franciscus erkende dat dat in het verleden wel is gebeurd en zei dat de kerk heeft gefaald. Slachtoffers van aanranding en verkrachting werd structureel de mond gesnoerd en daders werden beschermd.

Gruwelijkheden
“De kerk zal kosten noch moeite sparen om de daders van deze gruwelijkheden voor het gerecht te brengen,” zei hij in de toespraak. Met zijn oproep aan misbruikers om zich aan te geven, doelde hij op de wereldlijke justitie en niet het kerkelijke gerechtssysteem.

De paus heeft weinig keus. Al jaren wordt de katholieke kerk achtervolgd door misbruikzaken. Dit jaar kwam een groot aantal schandalen aan het licht in onder meer de Verenigde Staten, Australië, Chili en Duitsland.

NOS
Bewerkt door redactie

VANDAAG