Opnieuw deel Amerikaanse overheid op slot door onenigheid

Capitol Hill in Washington, waar het Congres zetelt. Foto: AFP

In de Verenigde Staten is sinds middernacht opnieuw een ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheidsdiensten ingegaan. Het Amerikaanse Congres en het Witte Huis hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe begroting. Daardoor moet een aantal overheidsdiensten sluiten omdat daar geen geld voor is.

Struikelblok in de begroting is de financiering van een muur aan de grens met Mexico. President Trump wil vijf miljard dollar daarvoor hebben, maar de Democraten in de Senaat vinden dat bedrag te hoog.

Kort na het bericht over een onafwendbare shutdown, plaatste Trump een tweet waarin hij het belang van de muur benadrukt.

Woensdag keurde de Amerikaanse Senaat een voorlopige begrotingswet nog goed die de overheid tot 8 februari financiert, maar Trump weigerde daar zijn handtekening onder te zetten. In de wet was geen budget vrijgemaakt voor de bouw van de muur.

Middernacht
Om de shutdown te voorkomen moest voor middernacht een akkoord zijn bereikt over een nieuwe begroting. Dat is niet gelukt. Het is de derde keer dit jaar dat dat gebeurt.

Dus gaat een kwart van de federale overheidsdiensten vanaf vandaag dicht. De overige driekwart blijf wel open. Daar is de begroting al voor geregeld en daar is tot september volgend jaar geld voor.

Salarissen niet betaald
Gevolgen van de shutdown is onder meer dat 420.000 ambtenaren geen salaris krijgen. Ook 14.000 FBI-agenten en 5.000 brandweerlieden die de bosbranden bestrijden in het westen van het land krijgen voorlopig geen geld.

Verder wordt bij negen federale instanties de geldkraan dichtgedraaid, waaronder Binnenlandse Veiligheid, Justitie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Landbouw, Handel, Stedenontwikkeling, de grenspolitie en de kustwacht.

NOS
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG