Dodental tsunami stijgt naar 373

President Widodo bezoekt rampplek Pandeglang

Het aantal dodelijke slachtoffers van de tsunami is toegenomen tot 373. Ruim 1450 mensen raakten gewond en nog eens 128 mensen worden vermist. Dat heeft het Indonesische rampenagentschap bekendgemaakt.

Honderden militairen en vrijwilligers zoeken op de stranden van West-Java en Zuid-Sumatra tussen de brokstukken naar slachtoffers. De meeste slachtoffers waren Indonesische toeristen die aan de kust vakantie vierden.

Widodo
President Joko Widodo is met een helikopter aangekomen in het rampgebied. Bij aankomst vertelde hij aan journalisten dat hij het ministerie van Sociale Zaken opdracht heeft gegeven om nabestaanden zo snel mogelijk schadeloos te stellen.

Ook prees Widodo het leger en de politie voor hun werk tijdens de evacuatie van de kustgebieden. Die worden nog steeds beschouwd als gevaarlijk terrein. Deskundigen zeggen dat er nog een tsunami zou kunnen volgen, omdat de vulkaan Anak Krakatau nog steeds actief is.

Onverwacht
Compleet onverwacht kregen delen van Java en Sumatra zaterdagavond lokale tijd te maken met een tsunami. De Indonesische meteorologische dienst heeft inmiddels bevestigd dat de vloedgolf werd veroorzaakt door het deels instorten van de Anak Krakatau en de aardverschuiving die daarop volgde.

NOS

VANDAAG