Verenigde Staten verhogen aanval op ‘onwettige’ Maduro-regering in Venezuela

Print Friendly, PDF & Email

John Bolton, Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zei vrijdag dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro een “dictator” is die een “onwettige aanspraak op de macht” houdt en dat hij de aanvallen van de regering op de Zuid-Amerikaanse socialistische regering opvoert.

Bolton bevestigde opnieuw de steun van de regering-Trump voor de leider van de oppositiepartij, Juan Guaidó, de nieuw gekozen voorzitter van De Nationale Assemblee van Venezuela.

“De Trump-regering steunt resoluut de Venezolaanse Nationale Assemblee, de enige legitieme tak van de regering die naar behoren is gekozen door het Venezolaanse volk,” zei Bolton in een verklaring.

Maduro begon donderdag zijn nieuwe termijn nadat hij zichzelf de winnaar had verklaard van de verkiezingen van afgelopen mei, die algemeen werden bekritiseerd als onwettig door de Europese Unie en enkele Latijns-Amerikaanse landen die weigerden Maduro als de president te erkennen.

De verklaring kwam nadat Guaidó een artikel in de Venezolaanse grondwet had gebruikt om te verklaren dat Maduro niet de legitieme president is.

Donderdag belde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, Guaidó om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning vorige week en om de inzet van de VS voor “het herstel van de democratie in Venezuela” te versterken te midden van “Maduro’s onwettige usurpatie van macht”, volgens een verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mark Green van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling, heeft donderdag een verklaring afgelegd waarin Maduro de schuld krijgt van “honger, een ernstige gezondheidscrisis, geweld en talloze schendingen van de mensenrechten, terwijl het een massale uittocht van Venezolaanse burgers veroorzaakt”.

VANDAAG