Celstraf geëist tegen ex-manager Huawei Nederland wegens corruptie

Huawei. Foto: AFP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Den Bosch tien maanden cel geëist tegen een man die als leidinggevende werkte bij Huawei Nederland. Hij zou voor bijna 150.000 euro hebben opgestreken door fraude met valse facturen.

De verdachte stuurde tussen 2012 en 2014 een team van verkopers aan bij het Chinese telecombedrijf. Volgens het OM gunde hij opdrachten aan vier bedrijven waarin hijzelf een belang had.

De man hield zijn belang in de bedrijven geheim via een verhullende constructie en speelde zo een “verborgen dubbele rol”, zegt het OM. Hij liet de ondernemingen valse facturen naar Huawei sturen. Die werden door het telecombedrijf betaald, waarna de manager zich door de ondernemingen liet betalen.

Schadeclaim Huawei
Het Openbaar Ministerie verdenkt de oud-Huawei-manager van corruptie, valsheid in geschrifte en verduistering in dienstbetrekking.

Huawei heeft een schadeclaim van ruim 380.000 euro ingediend tegen de man.

Verdacht van spionage
Het Chinese Huawei is de afgelopen weken veel in het nieuws. Het bedrijf fabriceert smartphones en maakt antennes, zendstations en netwerkapparatuur. Westerse inlichtingendiensten wijzen op het gevaar van spionage door China via Huawei.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo waarschuwde Europese landen gisteren opnieuw voor het telecombedrijf. In Nederland loopt een veiligheidsonderzoek naar Huawei.

VANDAAG