Drugsbaron El Chapo schuldig bevonden

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán, vooral bekend als El Chapo. Foto: EPA

De Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán is schuldig bevonden in de rechtszaak die in de Verenigde Staten tegen hem was aangespannen. Een jury in New York acht hem schuldig aan alle tien de aanklachten. De strafmaat, mogelijk levenslang, wordt later bekend.

Guzman was jarenlang de leider van het beruchte Sinaloa-kartel, dat miljarden verdiende aan drugshandel en verantwoordelijk was voor vele moorden. In 2017 werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, nadat hij in het verleden al twee keer was ontsnapt uit de gevangenis.

In het elf weken durende proces presenteerden de aanklagers duizenden documenten en veel beeldmateriaal en getuigenissen die de meedogenloosheid van Guzmán moeten bewijzen. Zijn advocaat sprak van “weerzinwekkende, leugenachtige onzin”.

NOS

VANDAAG