Trump zet machtsmiddel van noodtoestand in voor bouw grensmuur

Amerikaanse soldaten zetten prikkeldraad neer bij de grens met Mexico. foto: Reuters

President Trump gaat zijn handtekening zetten onder de begrotingsdeal, waardoor een nieuwe ‘shutdown’ van de overheid wordt afgewend. Wel zal Trump, volgens zijn woordvoerder, de noodtoestand (‘national emergency’) uitroepen om alsnog toegang te krijgen tot geld voor het bouwen van de door hem gewenste muur aan de grens met Mexico.

In de begroting wordt maar 1,3 miljard dollar uitgetrokken voor de grensmuur. De rest van de 5,7 miljard die nodig is wil Trump binnenhalen door een gedeeltelijke noodtoestand. Dan kan hij buiten het Congres om geld vrijmaken.

De Democratische parlementsvoorzitter Nancy Pelosi heeft al laten weten dat ze de noodtoestand wil proberen tegen te houden.

Machtsmiddel
Amerikaanse presidenten grijpen wel vaker naar het middel van een ‘national emergency’ om extra bevoegdheden te krijgen. Meestal gebeurt dit in verband met buitenlandse crises of natuurrampen.

Het is zeer uitzonderlijk dat Trump naar dit machtsmiddel grijpt in een poging om een binnenlands bouwproject door te drukken.

NOS

VANDAAG