Presidentsverkiezingen Nigeria op het laatste moment uitgesteld

Stembiljetten en andere materialen worden afgeleverd bij een stembureau in Port Hardcourt. Foto: EPA

Enkele uren voor de stembureaus open zouden gaan, zijn de presidentsverkiezingen in Nigeria met een week uitgesteld, naar volgende week zaterdag. Het hoofd van de kiescommissie zegt dat dat moet vanwege logistieke en operationele redenen.

“Het uitstel is nodig om vrije en eerlijke verkiezingen te kunnen houden,” aldus Mahmood Yakubu.

De kiescommissie kon de kwaliteit van de stembusgang niet garanderen. Er zijn stembureaus in vlammen opgegaan bij aanslagen en ook zijn de stembiljetten nog niet in alle kiesdistricten gearriveerd.

De afgelopen dagen deden al berichten de ronde dat er stembiljetten waren verdwenen. Bij een uitbraak van geweld deze week in delen van Nigeria zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen.

Mensen reageren verontwaardigd op het uitstel. “Wat is dit nou, we wisten toch al vier jaar geleden dat er vandaag verkiezingen zouden zijn, hoe kan het nou dat we dit niet voor elkaar krijgen,” is de reactie van velen.

Die verontwaardiging heeft ook te maken met een precedent van de verkiezingen in 2015. Toen werden de verkiezingen plotseling zes weken uitgesteld, maar dat had toen te maken met de grote onveiligheid door de aanslagen van Boko Haram met name in het noordoosten van Nigeria. President Buhari, die nu weer meedoet, beloofde toen dat hij dat wel even zou oplossen binnen die zes weken. Daar is hij niet in geslaagd.

Ook in 2011 werden de verkiezingen om veiligheidsredenen uitgesteld.

De presidentsverkiezingen in het grootste land van Afrika lijken een strijd te worden tussen zittend president Muhammadu Buhari (76) en oppositieleider en oud-vicepresident Atiku Abubakar (72).

De partij van Abubakar, PDP, noemt het uitstellen van de verkiezingen gevaarlijk voor de democratie en onacceptabel. De partijleider beschuldigt Buhari ervan dat hij de verkiezingen heeft opgeschort in een poging de macht te behouden.

Vooral jonge kiezers
Buhari kwam in 2015 aan de macht met de belofte om af te rekenen met de enorme corruptie waar Nigeria om bekendstaat, de verspilling van de machthebbers en aan de andere kant om Boko Haram te verslaan. In de eerste helft van zijn termijn heeft hij wel een aantal luxe auto’s de deur uit gedaan en afgezien van eersteklastickets. Maar het economisch tij zat hem niet mee en de olieprijs is gedaald. Vervolgens werd hij ziek en is hij nauwelijks aanwezig geweest op zijn kantoor.

Tegenkandidaat Abubakar is een zakenman die zegt dat hij het allemaal veel vlotter kan doen dan Buhari, tegelijkertijd wordt er gefluisterd dat hij betrokken is bij tal van corruptiezaken.

Voor veel Nigerianen is het een beetje een cynische keuze, vooral voor de jongeren. De helft van de kiezers is onder de 32. “Wat moeten ze met deze twee oude heren, zou je zeggen.”

NOS
Bewerkt door redactie

VANDAAG