Trump vraagt Europa om achthonderd gevangen IS’ers terug te nemen

President Donald Trump. Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdagavond via Twitter een oproep gedaan aan Europese bondgenoten om achthonderd strijders van Islamitische Staat (IS) terug te nemen en te berechten.

Trump stelt dat als Europese landen hun IS-strijders niet terugnemen, de Verenigde Staten gedwongen zijn om de terroristen vrij te laten. De IS’ers worden momenteel gevangen gehouden in Syrië.

“Het Kalifaat staat op het punt om te vallen. Als Europa geen actie onderneemt dan is voor ons het enige alternatief om de IS-strijders vrij te laten,” aldus Trump, die vindt dat Europa zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

“We zouden het verschrikkelijk vinden als de IS’ers Europa doordringen, maar daar lijkt het wel op als Europa niets doet. Wij doen al zo veel en geven zo veel geld uit. Het is tijd voor anderen om op te staan en het werk te doen waarvoor ze capabel genoeg zijn om zelf uit te voeren.”

Strijd tegen IS in Syrië is bijna gestreden
De strijd tegen IS in Syrië nadert zijn einde. Door de VS gesteunde strijders verwachten “op zeer korte termijn” het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië te gronde te richten, liet een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zaterdag weten.

De laatste dagen geven IS-strijders zich naar verluidt massaal over. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zo’n 240 jihadisten donderdag hun wapens hebben neergelegd. Een dag later zouden nog eens tweehonderd strijders zich hebben overgegeven. Er bevinden zich vermoedelijk nog enkele honderden IS-strijders in Baghouz, het laatste bolwerk van de terroristische groepering.

NU.nl

VANDAAG