Zeker tien doden bij schietpartij op school in Brazilië

Politie bij de Raul Brasil-school. Foto: Reuters

Op een school voor basis- en middelbaar onderwijs in São Paulo hebben twee mannen zeker zes leerlingen en twee docenten doodgeschoten. Daarna pleegden ze zelfmoord, meldt de Braziliaanse politie.

Zeker zeventien gewonden, voor het merendeel kinderen, werden naar het ziekenhuis gebracht. Sommigen zijn er volgens de politie slecht aan toe.

De schietpartij speelde zich af op de Professor Raul Brasil-school in een oostelijke voorstad van São Paulo. De school telt ongeveer duizend leerlingen en honderd docenten en andere medewerkers.

De twee schutters droegen volgens de politie bivakmutsen of maskers. Ze gingen de school binnen tijdens een pauze en schoten er met een pistool en een kruisboog. Ook gooiden ze zelfgemaakte bommen in de lokalen.

Er brak paniek uit en veel kinderen renden gillend naar buiten, waar ze over een muur klommen en de straat op vluchtten.

Over het motief voor de schietpartij kan de politie nog niets zeggen. Volgens de gouverneur waren de schutters tussen de 20 en 25 jaar. De autoriteiten gaan er niet van uit dat het oud-leerlingen van de school waren.

Kort voor de schietpartij op de school zouden de twee een autowasserette in de buurt hebben overvallen, waarbij een medewerker van de zaak werd doodgeschoten.

Weinig school shootings
Hoewel Brazilië vanwege de vele moorden bekend staat als een van de landen met het meeste dodelijk geweld, komen school shootings er betrekkelijk weinig voor in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De vorige grote schietpartij op een school in Brazilië was in 2011, toen een oud-leerling twaalf kinderen doodschoot in Rio de Janeiro.

Het land heeft een tamelijk strenge wapenwetgeving. De nieuwe president, Jair Bolsonaro, heeft aangekondigd dat hij de controles op wapenbezit wil versoepelen.

NOS

VANDAAG