Donald Trump dreigt met ‘ernstige’ economische schade voor Europese Unie

Donald J. Trump. Foto: EPA

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met “ernstige” economische pijn wanneer de EU niet onderhandelt met de Verenigde Staten over de handelsrelatie tussen de twee landen.

Trump deed de uitspraak vandaag toen hij de Ierse premier Leo Varadkar ontving in het Witte Huis. Volgens de Amerikaanse president is het in de afgelopen jaren “heel heel moeilijk” geweest om met de EU te onderhandelen over handel in de afgelopen jaren.

“Ze wilden niet met president Obama praten en daarvoor wilden ze ook al niet met ons praten,” zei Trump donderdagmiddag. “Als ze nu niet met ons willen praten, dan gaan we ernstige economische schade aanrichten. We gaan dan importtarieven heffen over veel Europese producten.”

Sinds het aantreden van president Trump botsen de VS en de EU op het gebied van handel. Hij klaagde dat de onderlinge handel te veel in het voordeel is van de Europeanen. Om het evenwicht te herstellen legde hij in mei heffingen op aan de import in de Verenigde Staten van staal en aluminium uit de EU.

De EU en de VS hebben wel onderhandeld over het schrappen van de ingevoerde heffingen, maar die zijn stilgezet omdat de VS ook landbouwproducten wil meenemen in de onderhandelingen. De EU weigert dat tot dusver.

Vandaag stemde het Europees Parlement nog tegen een motie om de onderhandelingen met Washington door te zetten. Deze stap heeft voor extra handelsspanningen gezorgd.

NU.nl

VANDAAG