Opluchting voor May: Lagerhuis geeft toestemming voor uitstel brexit

Premier May in het Britse Lagerhuis
Print Friendly, PDF & Email

Een meerderheid in Britse Lagerhuis heeft zijn steun uitgesproken voor het uitstellen van de brexit, de eerste meevaller voor premier May in dagen. Met 412 stemmen voor en 202 stemmen tegen is de motie voor uitstel aangenomen.

Twee amendementen waarmee het parlement een grotere rol zou krijgen in het brexit-proces hebben het net niet gehaald. Met 312 tegen 314 stemmen krijgt het parlement nipt geen controle over de vervolgstappen, een enorme opluchting voor de regering. Ook het plan om via peilingen in het Lagerhuis te zoeken naar een alternatieve brexit-deal strandde met 311 tegen 314 stemmen.

Geen tweede referendum
Verder haalde een voorstel voor een tweede referendum over de brexit het zoals verwacht niet. Met slechts 85 stemmen voor en 334 tegen heeft een nieuwe volksraadpleging het niet gehaald. De Labour-fractie zei voorafgaand aan de stemming al zich te onthouden, waardoor het amendement voor een tweede referendum al vrijwel kansloos was.

De vele stemmingen van vandaag volgen op twee dagen van nederlagen voor premier May. Die debatteerde zich dinsdag tevergeefs schor om haar deal met de EU te redden. Gisteren verwierp een meerderheid in het Lagerhuis een brexit zonder akkoord met de EU als mogelijkheid. Een alternatief daarvoor is uitstel van de brexit.

NOS

VANDAAG