VS dringt er bij India op aan om geen olie meer te kopen van Venezuela

Premier Modi op bezoek bij president Trump in juni 2017. Foto: EPA

De Verenigde Staten dringen er bij India op aan om te stoppen met het kopen van olie van de Venezolaanse president, Nicolás Maduro. De Amerikaanse regering wil meer sancties om de financiële levenslijnen van Maduro af te snijden. “We zeggen dat je dit regime niet moet helpen. Je moet aan de kant van het Venezolaanse volk staan”, zegt de Amerikaanse speciaal gezant, Elliott Abrams, in gesprek met Reuters.

De regering-Trump heeft dezelfde boodschap aan andere regeringen gegeven, zei Abrams, en heeft een soortgelijk argument aangevoerd tegen buitenlandse banken en bedrijven die zakendoen met Maduro. Abrams beschreef de Amerikaanse aanpak als “ruzie maken, overrompelen, aandringen”.

De gesprekken met India komen erop neer dat de Verenigde Staten en hun regionale bondgenoten, die de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó steunen, meer sancties riskeren om inkomstenstromen naar Maduro’s regering af te snijden en hem te dwingen om af te treden.

Washington beschouwt Guaidó als de legitieme leider van Venezuela en heeft sancties opgelegd aan de oliesector van het land en aangekondigd dat vermogensbevriezingen en visumverboden gericht zijn tegen topambtenaren.

De Indiase markt is cruciaal voor de economie van Venezuela, omdat het van oudsher de op een na grootste klant is van contant geld voor de ruwe olie van de OPEC-landen, die door sancties tegen Maduro de controle over een groot deel van die inkomsten aan Guaidó heeft overgedragen.

Washington wil dat India hetzelfde doet. Olieverzendingen naar China, een andere belangrijke importeur van Venezolaanse olie, genereren geen contanten omdat Venezuela miljarden dollars gaat afbetalen aan Chinese leningen.

De gesprekken over Venezuela komen op het moment dat de handelsspanningen tussen Washington en New Delhi stijgen en wanneer de Verenigde Staten ook India onder druk zetten om te stoppen met het kopen van Iraanse olie.

De Verenigde Staten zijn van plan een einde te maken aan de preferentiële handelsbehandeling voor India, waardoor belastingvrije invoer mogelijk wordt voor een waarde van maximaal $ 5,6 miljard aan export naar de VS.

Amerikaanse sancties verhinderen typisch Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met specifieke buitenlandse overheden of bedrijven. Elke stap van de VS om aankopen van Venezolaanse ruwe olie te voorkomen zou deel uitmaken van een strategie die bekend staat als “secundaire sancties”, waarbij Washington boetes toepast op bedrijven die niet in de Verenigde Staten zijn gevestigd.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, John Bolton, stelde deze week buitenlandse banken ‘op de hoogte’ dat ze Amerikaanse sancties riskeerden voor het verbergen van Venezolaanse bezittingen. “Als dat ertoe leidt dat mensen vrijwillig samenwerken, zijn we blij,” zei Abrams.

Op de vraag of India had ingestemd met het kopen van olie van de regering van Maduro, zei Abrams: “Ik wil de discussies die worden voortgezet niet karakteriseren.” De kwestie zal dinsdag worden besproken tijdens het diplomatieke overleg tussen de VS en India in Washington, zei een Indiase functionaris, eraan toevoegend dat India “erg op de hoogte was van de Amerikaanse positie” ten aanzien van Venezuela.

Abrams zei dat er geen tekenen zijn dat Maduro openstaat voor onderhandelingen om een einde te maken aan de politieke impasse met Guaidó, met de nadruk dat er onder de Venezolanen gesproken moet worden.

VANDAAG