Vijfde termijn als premier van Israël lonkt voor Netanyahu

Benjamin Netanyahu gisteravond met zijn vrouw. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Het lijkt erop dat Benjamin Netanyahu opnieuw premier van Israël wordt. Rond 06.30 uur was 96 procent van de stemmen geteld. Zijn conservatieve Likud-partij en oppositiepartij Blauw-Wit van oud-legerleider Benny Gantz krijgen beide 35 zetels.

“Maar voor Netanyahu zal het makkelijker zijn om een coalitie te vormen met andere rechtse partijen”, zegt NOS-correspondent Arlene Gelderblom. “Daardoor zou hij kunnen blijven zitten als premier.” Het zou Netanyahu’s vijfde termijn worden als premier.

President Rivlin vraagt eerst de partij die de grootste kans maakt om een coalitieregering te vormen, om dat te proberen. Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft 120 zetels.

Kabinetsformatie
Zowel Gantz als Netanyahu eiste gisteravond de overwinning op. Netanyahu zei toen dat hij onmiddellijk wilde beginnen met de kabinetsformatie.

Een samenwerking van Likud met Blauw-Wit zit er volgens Gelderblom waarschijnlijk niet in. “Dat zou slecht zijn voor het imago van Benny Gantz, omdat die zich altijd heeft gepresenteerd als het alternatief voor Netanyahu. Zo’n samenwerking zie ik niet gebeuren.”

Corruptiezaken
Veel Israëliërs vrezen dat de democratie wordt aangetast als Netanyahu als premier blijft zitten, omdat hij verdachte is in enkele corruptiezaken. “Netanyahu heeft de afgelopen periode geprobeerd om wetten aan te passen om eronderuit te komen”, zegt Gelderblom.

Maar Netanyahu heeft ook veel aanhangers en dat verklaart volgens Gelderblom waarschijnlijk de hoge opkomst bij de verkiezingen. “Zijn aanhangers willen hem uit de gevangenis houden.”

NOS

VANDAAG