Foto huilende peuter is World Press Photo van het jaar

De World Press Photo van het jaar: het bijna tweejarige Hondurese migrantenkind Yanela kijkt huilend toe hoe haar moeder aan de Mexicaanse grens wordt gefouilleerd. Foto: John Moore/Getty Images

De foto Een huilend meisje aan de grens van de Amerikaanse fotograaf John Moore is uitgeroepen tot World Press Photo van het jaar. Prins Constantijn reikte de prestigieuze fotoprijs vanavond uit tijdens een awardshow in de Westergasfabriek in Amsterdam. De Nederlands-Zweedse fotograaf Pieter Ten Hoopen is de winnaar van de nieuwe rubriek: World Press Photo Story of the Year.

De World Press Photo van het jaar laat het Hondurese meisje Yanela Sanchez zien bij de Mexicaans-Amerikaanse grens terwijl haar moeder wordt gefouilleerd door de grenspolitie. Hoewel de peuter en haar moeder niet zoals vele anderen uit elkaar werden gehaald, deed de foto veel stof opwaaien over het migrantenbeleid van president Donald Trump. John Moore werkt voor Getty Images en fotografeert sinds 2008 over de immigratie- en grenskwesties. De jury prees vooral de details op de foto.

Met de serie The Migrant Caravan sleepte Pieter Ten Hoopen (Agency VU/Civilian Act) de eerste World Press Photo Story of the Year in de wacht. De foto’s vertellen over een karavaan van zo’n zevenduizend Midden-Amerikaanse vluchtelingen, onder wie zeker 2300 kinderen, naar de grens met Amerika.

Tijdens de jaarlijkse World Press Photo-wedstrijd, die voor de 62e keer plaatsvond, worden de beste foto’s van het afgelopen jaar gekozen, in meerdere categorieën. Dit jaar zijn in totaal 78.801 foto’s ingezonden, door 4738 fotografen uit 128 landen. Vanaf zaterdag zijn de winnende persbeelden te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden in 100 steden en 45 landen vier miljoen bezoekers verwacht.

AD.nl

VANDAAG