Sri Lanka stelt avondklok in na nieuwe aanvallen op moskeeën

Sri Lankaanse soldaten patrouilleren bij dure hotels in Colombo. Foto: AFP

De Sri Lankaanse politie heeft maandag een landelijke avondklok ingesteld. Hiertoe is besloten na nieuwe aanvallen op moskeeën en winkels van moslims. De aanvallen van een dag eerder waren de grootste uitbarsting van geweld sinds de aanslagen op diverse kerken en hotels.

Bij de bomaanslagen op Eerste Paasdag kwamen meer dan 250 mensen om het leven. De daders worden in verband gebracht met twee radicaalislamitische groeperingen.

Afgelopen zondag zijn voor het eerste sinds de aanslagen weer publieke zondagsmissen gehouden. Diezelfde dag en in de daaropvolgende nacht vonden aanvallen op moskeeën en winkels van moslims plaats.

Meerdere panden in de regio Kurunegala in de Noordwestelijke Provincie hebben zondag schade opgelopen. Inwoners van het desbetreffende district, dat grotendeels wordt bewoond door boeddhisten, riepen de politie tevergeefs op de verdachten weer vrij te laten.

De autoriteiten hebben daar vervolgens een avondklok ingesteld om de situatie onder controle te houden. Maandag is besloten om de maatregel voor het hele land te laten gelden, nadat opnieuw panden zijn aangevallen. Bij het tegenhouden van de aanvallers werd traangas ingezet.

Het is niet helemaal duidelijk hoe wijdverbreid de onrust is. Sinds zondag zijn in verschillende plaatsen aanvallen op moskeeën, winkels en woningen gemeld.

Tijdelijk verbod op sociale media en chatapps
De autoriteiten hebben eveneens een tijdelijk verbod op sociale media en chatapps ingesteld, nadat er zondag een conflict op Facebook was ontstaan.

Een inmiddels opgepakte man plaatste de tekst “1 day u will cry” op Facebook. Dit werd gezien als een dreiging van geweld. In de westelijke kustplaats Chilaw, waar de meeste inwoners christelijk zijn, werden vanwege het bericht moskeeën en winkels van moslims met stenen bekogeld. Ook vond er een mishandeling plaats.

Vlak na de aanslagen van vorige maand werden sociale media op verzoek van de Sri Lankaanse autoriteiten negen dagen lang geblokkeerd. Het is niet duidelijk tot wanneer de nieuwe blokkade geldt.

NU.nl/Reuters

VANDAAG