“Oppositie en regering Venezuela voerden vredesbesprekingen in Oslo”

Juan Guaidó en Nicolás Maduro. Foto: AFP

Vertegenwoordigers van het Venezolaanse regime en de oppositie hebben deze week vredesbesprekingen gehouden op een geheime locatie in Oslo. Dat bericht de Noorse openbare omroep NRK, die verwijst naar anonieme bronnen. Waarnemers noemden de ontwikkeling voorzichtig “hoopvol”.

Het is de tweede keer dat dergelijke onderhandelingen plaatsvinden in de Noorse hoofdstad, stelt NRK. Volgens de omroep hebben er ook al ontmoetingen plaatsgevonden in Cuba. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken was niet bereikbaar voor commentaar. Verder stelt NRK dat de onderhandelingen, die plaatsvonden op een geheime locatie, “verschillende dagen” duurden en vandaag werden beëindigd.

Namens president Nicolás Maduro zouden de minister van Communicatie Jorge Rodriguez en de gouverneur van de provincie Miranda Hector Rodriguez aanwezig zijn. De entourage van Maduro verklaarde al dat Jorge Rodriguez “in het buitenland is voor een zeer belangrijke missie”.

Juan Guaidó bevestigde op een persconferentie dat Noorwegen al maanden probeert te bemiddelen en dat “gezanten” naar het Scandinavische land zijn gestuurd. Hij benadrukte dat het niet om onderhandelingen gaat en dat nog geen overeenstemming is bereikt. De oppositie zou vertegenwoordigd zijn door de voormalige volksvertegenwoordiger Gerardo Blyde, ex-minister Fernando Martinez Mottola en de vicevoorzitter van het parlement, Stalin Gonzales.

Hoewel verschillende Europese landen oppositieleider Guaidó erkenden als interim-president, riep Noorwegen op tot nieuwe, vrije verkiezingen. Vanuit die positie kan het land optreden als onderhandelaar. Eind januari liet een vertegenwoordiger van de regering al weten klaar te zijn om “bij te dragen als de partijen dat wilden”.

Rol in vredesprocessen
Noorwegen, thuisbasis van de Nobelprijs voor de Vrede en de inmiddels ter ziele gegane Israëlisch-Palestijnse Oslo-akkoorden, speelt vaker de rol van ‘bemiddelaar’ in vredesprocessen. Recentelijk nog die tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen in 2016.

HLN

VANDAAG