Indiase premier Modi eist verkiezingsoverwinning op

Modi enkele dagen na afloop van de verkiezingen. Foto: AFP

De Indiase premier Modi heeft de overwinning van de parlementsverkiezingen opgeëist. Met een krappe 70 procent van de stemmen geteld lijkt hij zo’n 300 zetels binnen te hebben. Dat is genoeg voor een absolute meerderheid, zodat hij met zijn Bharatiya Janata-partij geen andere partijen nodig heeft om te regeren. De Congrespartij van Rahul Gandhi volgt op grote afstand.

De verkiezingen werden beschouwd als een soort referendum over het beleid van Modi, die veel populariteit geniet. Hij heeft de laatste jaren veel hervormingen en sociale welvaartsprogramma’s doorgevoerd.

Hoewel hij er niet in slaagde om de economie echt te hervormen, groeide de economie de laatste jaren fors. Maar er is ook kritiek. Critici zeggen dat Modi’s programma’s halfslachtig zijn uitgevoerd en dat de groei van banen is tegengevallen. De premier voerde zijn campagne vooral over nationale veiligheid.

Na afloop van de stembusgang vorige week zei Modi op een persconferentie dat hij vol vertrouwen was. “Ik denk dat dit de eerste keer in lange tijd is dat de regering een tweede termijn verovert met een meerderheid.”

Hoge opkomst
De verkiezingen in India zijn de grootste ter wereld, honderden miljoenen Indiërs gingen vanaf half april gedurende een periode van vijf weken naar de stembus. De opkomst was met 67 procent ongekend hoog.

Het tellen van de stemmen gaat nog tot in de avond door. De officiële uitslag wordt pas morgen verwacht. In India wordt elektronisch gestemd, de Kiescommissie voert controles uit in alle kiesdistricten.

NOS

VANDAAG