Bloedbad in Braziliaanse gevangenissen

Een familielid van een omgekomen Braziliaanse gevangene kan haar tranen niet bedwingen als ze hoort van de massale wurgpartij. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Bij gevechten tussen bendeleden in verschillende gevangenissen in de Braziliaanse stad Manaus zijn tientallen gedetineerden om het leven gekomen. De meeste slachtoffers werden gewurgd. Anderen kwamen om, nadat ze met scherpe tandenborstels waren gestoken.

Het geweld begon zondag, toen tijdens het bezoekuur in één van de gevangenissen een vechtpartij uitbrak. Vijftien mensen kwamen daarbij om het leven. Een dag later werden nog eens veertig doden gevonden in hun cel. De slachtoffers zaten in vier verschillende gevangenissen op steenworp afstand van elkaar.

Wanhopige familieleden verzamelden zich al snel buiten de gevangenispoorten om te wachten op nieuws van hun geliefden. Een moeder barstte op de Braziliaanse televisie in snikken uit toen ze vertelde dat ze een foto van haar zoon had ontvangen, waarop zijn dode lichaam te zien was.

Om het geweld te bedwingen, heeft het Ministerie van Justitie nu aangekondigd dat een speciale taskforce naar Manaus zal worden gestuurd. De gevangenis waar de vechtpartij zondag uitbrak, was in januari 2017 ook al toneel van een bloedbad. Toen kwamen er bij rellen 56 gevangenen om het leven. Opvallend genoeg was de federale taskforce juist naar aanleiding van die slachtpartij in het leven geroepen.

De gouverneur van de deelstaat Amazonas zei dat het ‘praktisch onmogelijk’ is om dit soort bloedbaden te voorkomen. Maar hij hoopt dat de versterking kan helpen om „dit nationale probleem aan te pakken: het probleem van de gevangenissen”.

In de overbevolkte Braziliaanse gevangenissen zwaaien criminele bendes vaak het scepter. Gedetineerden worden gedwongen om zich bij die bendes aan te sluiten, in ruil voor beter eten, mobiele telefoons en bescherming.

De laatste jaren vechten de bendes steeds vaker met elkaar in een poging om hun territorium uit te breiden. Zo woedt in de deelstaat Amazonas een hevige strijd om de macht over de drugsroutes vanuit buurlanden Peru en Colombia. Maar bij dit laatste bloedbad lijkt het juist te gaan om een ruzie tussen leden van dezelfde bende.

De Telegraaf

VANDAAG