Grens met Colombia weer open, duizenden Venezolanen in de rij

VN-ambassadeur Angelina Jolie bezocht de Venezolaanse vluchtelingen in Colombia. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

Duizenden Venezolanen zijn de grens met buurland Colombia overgestoken om voedsel en medicijnen in te slaan. Maandenlang was dat niet mogelijk doordat de grensbruggen bij de Colombiaanse plaats Cúcuta door president Maduro waren gesloten.

Politieke tegenstanders van de president probeerden via die bruggen tonnen aan hulpgoederen het land binnen te krijgen en Maduro zag dat als onderdeel van een complot tegen zijn bewind. Het land verkeert in een diepe crisis en hoewel oppositieleider Guaidó zichzelf heeft uitgeroepen tot president, heeft Maduro nog steeds de steun van het leger, de rechters en de politie.

In het land is een groot gebrek aan voedsel en medicijnen. Vrijdag sloot Maduro een akkoord met het Rode Kruis om medische hulpgoederen toch toe te laten. Afgelopen nacht ging een van de loopbruggen weer open en duizenden mensen stonden in de rij voor de douane om hun papieren te laten zien.

Vorige maand gingen de grenzen met Aruba en Brazilië ook al open.

Internationale hulp
De Verenigde Naties hebben berekend dat in totaal vier miljoen mensen Venezuela zijn ontvlucht. De organisatie roept de internationale gemeenschap op om buurlanden te helpen. “Latijns-Amerikaanse en de Caribische landen doen hun best om te reageren op deze ongehoorde crisis, maar we kunnen niet verwachten dat ze dit blijven doen zonder internationale hulp.”

Namens de VN is ambassadeur en actrice Angelina Jolie naar het grensgebied gereisd voor een tweedaags bezoek. Ze bezocht onder meer een vluchtelingenkamp in Colombia, waar duizenden migranten in tenten zijn opgevangen.

NOS

VANDAAG