President Ghana ontvangt hoogste onderscheiding van Guyana

President Ghana ontvangt hoogste nationale onderscheiding van Guyana

President Nana Addo Dankwa Akufo-Addo van Ghana krijgt de hoogste onderscheiding van Guyana, The Order of Excellence. Deze onderscheiding is gereserveerd voor de meest vooraanstaande personen die een bijdrage hebben geleverd aan het land.

De Ghanese president kwam gisteravond om 23.00 uur (lokale tijd) in Guyana aan voor zijn allereerste staatsbezoek. Hij werd vergezeld door een delegatie van 43 man, die op de Cheddi Jagan International Airport werd ontvangen door president David Granger van Guyana.

Er was een saluut van 21 schoten voor de Ghanese president. Hij bezoekt vandaag verschillende plaatsen in Guyana en een groot aantal personen, waaronder oppositieleider Bharrat Jagdeo.

President Akufo-Addo neemt eerst deel aan kransleggingceremonies in de Company Path Gardens en vervolgens op het Plein van de Revolutie. Hij zal vervolgens worden begeleid naar State House, de residentie van het Guyanese staatshoofd, waar hij in gesprek zal gaan met Granger.

Daarna zal hij worden begeleid naar de Umana Yana voor een staatsbanket, waar hem de Orde van Uitmuntendheid wordt verleend. Nadien ontmoet president Akufo-Addo oppositieleider Jagdeo. Deze ontmoeting zal 15 minuten duren.

Hij vervolgt zijn rondreis door Guyana bij de twee grootste drankenproducenten van het land, de Demerara Distillers Limited (DDL) en vervolgens bij Banks DIH Limited.

Later op de dag heeft de Ghanese president een ontmoeting hebben met de Ghanezen in diaspora in Guyana en vertegenwoordigers van de Afrikaanse Groepsorganisaties. De volgende dag vertrekken de president en zijn delegatie uit Guyana.

De Guyanese minister van Onderwijs, Nicolette Henry, wordt begroet door president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo van Ghana. Naast hem president David Granger. Foto: DPI

Het staatsbezoek werd twee weken geleden door president Granger aangekondigd toen hij de nieuwe Ghanese hoge commissaris voor Guyana accrediteerde. Het Guyanese staatshoofd onthulde dat hij president Akufo-Addo twee keer had ontmoet. De eerste keer vorig jaar tijdens de Commonwealth Heads of Government Conference en ook dit jaar in Cuba, waar de Afrikaanse leider een uitnodiging aannam om Georgetown te bezoeken.

Het bezoek is gericht op het verdiepen en versterken van de relatie die de twee landen in de afgelopen 40 jaar hebben opgebouwd.

President Granger heeft eerder opgemerkt dat het bezoek van zijn Ghanese collega zal resulteren in praktische maatregelen gericht op het verbeteren van de relaties en samenwerking tussen de twee staten, met name op het gebied van landbouw, cultuur, energie, milieu, investeringen, aardolieproductie, samenwerking met de particuliere sector, toerisme en vervoer.

Van investeerders in Ghana wordt gezegd dat ze geïnteresseerd zijn in het kopen van Guyana’s Rose Hall Sugar Estate.

Bovendien hebben de regeringen van Guyana en Ghana al de nadruk gelegd op hun inspanningen om de luchtbrug tussen de twee landen te ontwikkelen. Dit gebeurde vorig jaar tijdens een ICAO-bijeenkomst in Guyana.

VANDAAG