Trump zou buitenlandse hulp accepteren in verkiezingscampagne

President Donald Trump. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse president Trump ziet er geen probleem in om bij de komende verkiezingen belastende informatie over een politieke tegenstander te accepteren van een ander land. "Luisteren kan geen kwaad," zei hij in een interview met tv-zender ABC.

"Als iemand uit een ander land belt, laten we zeggen Noorwegen, om te zeggen dat ze informatie over je tegenstander hebben - ik denk dat ik het dan zou willen horen."

De uitlatingen van de president zijn opmerkelijk, omdat hij al sinds het begin van zijn presidentschap twee jaar geleden wordt geplaagd door verhalen over samenzwering met Rusland. Centraal daarin staat een ontmoeting van zijn zoon, schoonzoon en campagneleider met een Russische vertegenwoordiger die 'dirt' aanbood over Hillary Clinton.

'Oppo research'
Hoewel het Mueller-rapport uiteindelijk concludeerde dat er geen sprake was van samenwerking met Rusland, liet Mueller in het midden of de president op illegale wijze geprobeerd heeft het onderzoek te frustreren. FBI-directeur Wray, aangesteld door Trump, zei dat Trump jr. de federale politie had moeten bellen toen hij het Russische aanbod kreeg.

"Daar zit de FBI-directeur fout. Zo gaat het niet in het leven," zei Trump daarover in het interview. Volgens hem vallen deze praktijken onder het gebruikelijk onderzoek naar politieke tegenstanders, "oppo research".

"Misschien moet je het beide doen," vervolgde Trump. "Als ik iets hoorde dat niet zou kloppen, zou ik misschien naar de FBI stappen. Als ik dacht dat er iets mis was."

Democratische presidentskandidaten buitelen over elkaar heen om de uitspraken van de Republikein te veroordelen. "Weer verwelkomt president Trump buitenlandse bemoeienis met onze verkiezingen," schreef Joe Biden, koploper bij de Democraten, op Twitter. "Dit is geen politiek, dit is een bedreiging voor onze nationale veiligheid."

"China hoort dit. Rusland hoort dit. Noord-Korea hoort dit," zei presidentskandidaat Kamala Harris. "Laten we wel wezen: deze president is een bedreiging voor onze nationale veiligheid."

Andere Democratische kandidaten gebruikten het interview om opnieuw op te roepen om een afzettingsprocedure te starten tegen de president. De kans dat dat zal slagen is bijzonder klein, omdat Trumps Republikeinse partij in de Senaat het laatste woord daarover zou hebben.

NOS

VANDAAG