Stroomstoring in Argentinië en Uruguay is ‘deels verholpen’

Straatbeeld van Buenos Aires. Foto: AFP

De stroomstoring die er vandaag voor zorgde dat heel Argentinië en Uruguay zonder elektriciteit kwamen te zitten, is “deels verholpen”, zei de Argentijnse president Mauricio Macri.

Volgens hem heeft de helft van de Argentijnse huishoudens inmiddels weer stroom. Hij noemde de storing “ongeëvenaard” en beloofde een grondig onderzoek naar de oorzaak.

In Uruguay is de stroomvoorziening ’s avonds hersteld in 75 procent van het land, meldde het verantwoordelijk nutsbedrijf UTE.

Ook delen van Brazilië, Chili en Paraguay kampten met een stroomstoring. Of de problemen daar verholpen zijn is nog niet bekend.

Het is nog niet duidelijk wat de massale stroomstoring heeft veroorzaakt. Door de storing zaten circa 55 miljoen huishoudens in Zuid-Amerika zonder stroom.

De storing viel samen met verkiezingen in meerdere Argentijnse staten. Daar moesten kiezers bij kaarslicht hun stem uitbrengen of de lampjes van mobiele telefoons gebruiken, volgens lokale media.

Bedrijven en hulpinstellingen moesten een beroep doen op noodstroombedrijven en hulpinstellingen moesten zonder elektriciteit een beroep doen op noodstroom. Treinen kwamen tot stilstand, verkeerslichten vielen uit, tankstations werkten niet en in de grote steden reden er geen metro’s meer.

Het is niet de grootste stroomstoring aller tijden. Op 30 juli 2012 viel in India bij 670 miljoen mensen – ruim tien procent van de totale wereldbevolking – urenlang de stroom uit.

NU.nl
Bewerkt door redactie

VANDAAG