VS stuurt duizend extra troepen naar Midden-Oosten vanwege dreiging Iran

De Amerikaanse staatssecretaris van Defensie Patrick Shanahan. Foto: AFP

De Verenigde Staten bereiden de uitzending voor van duizend extra militaire troepen, die naar het Midden-Oosten gestuurd worden vanwege de escalerende situatie rondom Iran.

Dat heeft de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie, Patrick Shanahan, maandagavond laten weten. Persbureau Reuters meldde dat eerder op maandag al op basis van twee anonieme Amerikaanse functionarissen.

De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over Iran, vooral door de aanval op twee olietankers vorige week in de Golf van Oman. Washington geeft Teheran daarvan de schuld, Iran ontkent elke betrokkenheid.

Volgens Shanahan worden de extra troepen ingezet voor “defensieve doeleinden”, maar wel als direct antwoord op de “agressieve houding” van Iran.

“De recente aanvallen van Iran bevestigen onze vrees dat het land doelbewust de regio wil destabiliseren,” aldus de staatssecretaris van Defensie in een verklaring. “De Verenigde Staten stuurt daarom extra troepen om haar personeel en belangen in de regio te beschermen.”

In totaal 2.500 Amerikaanse troepen naar Midden Oosten
De duizend extra troepen zijn in aanvulling op de 1.500 militairen waarvan de VS vorige maand al aankondigde dat ze naar het Midden-Oosten zouden vertrekken.

Wanneer de uitzending plaatsvindt, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk waar de troepen precies gestationeerd zullen worden.

NU.nl

VANDAAG