Trump stelt omstreden immigrantenplan met twee weken uit

President Trump. Foto: EPA

President Trump heeft het plan om illegale immigranten het land uit te zetten met twee weken uitgesteld. Trump hoopt dat Democraten en Republikeinen in die periode alsnog tot een akkoord komen. Bronnen zeggen tegen persbureau AP dat de operatie is geannuleerd, omdat details naar de media waren gelekt, waardoor de veiligheid van beambten op het spel zou komen te staan.

De operatie om ongedocumenteerde asielzoekers uit te zetten, zou morgen van start gaan. Volgens The Washington Post gaat het om zo’n tweeduizend families in tien Amerikaanse steden. Trump sprak eerder nog van “miljoenen” mensen die zouden worden uitgezet.

“Op verzoek van Democraten, heb ik het immigrantenplan met twee weken uitgesteld om te kijken of de Democraten en Republikeinen samen kunnen komen en een oplossing kunnen vinden voor de asiel- en uitvluchtproblemen aan de zuidgrens. Zo niet, beginnen de uitzettingen!”, schrijft Trump.

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi sprak schande van het plan van Trump. In een verklaring vandaag zei ze dat de maatregel “angst in onze gemeenschappen injecteert” en families uit elkaar trekt. “De actie van de president maakt geen onderscheid tussen illegaliteit en een ernstige misdaad.”

Pelosi reageerde vandaag op Twitter op het aangekondigde uitstel. “Uitstel is welkom. Er is tijd nodig voor een omvangrijke immigratiehervorming. Families horen bij elkaar.”

Republikeinen en Democraten liggen al tijden overhoop over de immigratiewetgeving. Trump dreigde eerder dit jaar de illegale immigranten uit te zetten naar Amerikaans steden die niet met de federale overheidsdiensten meewerken aan het uitzetten van immigranten, de zogenoemde sanctuary cities.

NOS

VANDAAG