Venezuela: “Staatsgreep en moord op Maduro verijdeld”

President Maduro bezoekt een militaire oefening in Caracas in februari 2018. Foto: AFP

De Venezolaanse regering heeft een poging tot militaire staatsgreep afgewend waarbij president Nicolás Maduro om het leven gebracht moest worden. Dat heeft de minister van Communicatie Jorge Rodriguez vandaag bekendgemaakt.

“Wij waren aanwezig bij alle vergaderingen over de planning van de staatsgreep”, zo zei de minister. Hij maakte daarmee duidelijk dat speciale agenten van de regering geïnfiltreerd waren in het milieu van de putschisten. De coup, geleid door actieve militairen en militairen op rust, moest ergens tussen zondag en maandag plaatsvinden, klinkt het nog.

De regering beschuldigt Colombia, Chili en de Verenigde Staten van hulp aan de putchisten.

Venezuela heeft onder president Maduro te kampen met een enorme economische en politieke crisis, die heeft geleid tot een torenhoge inflatie en een gebrek aan levensmiddelen. Maduro werd onlangs voor een tweede keer verkozen tot president, in een verkiezing die door de oppositie werd geboycot. In januari riep parlementsvoorzitter en oppositieleider Juan Guaidó zichzelf uit tot interim-president. Hij wordt erkend door meer dan vijftig landen.

Belga

VANDAAG