Guyanese drugskoning Roger Khan vrijgelaten uit Amerikaanse gevangenis

Roger Khan

Na bijna tien jaar van een gevangenisstraf van vijftien jaar voor drugshandel te hebben gediend, is de Guyanese drugskoning Roger Khan vrijgelaten. Hij is nu in bewaring bij de Amerikaanse immigratie- en douanedienst (ICE). Het deportatieproces tegen de veroordeelde drugsbaron is begonnen. Khan zal dan binnenkort weer op Guyaanse bodem zijn.

Volgens de website van ICE staat Khan ‘in hechtenis’ in de detentie-instelling van het Krome North Service Processing Center.

ICE is het wetshandhavingsinstituut van de federale regering van de VS belast met de handhaving van de immigratiewetten van het land en het onderzoeken van criminele en terroristische activiteiten van transnationale organisaties in de Verenigde Staten.

Tot en met zondag was Khan (47) in “federale gevangenisinstelling met een laag beveiligingsniveau en een aangrenzend minimumkamp voor veiligheidssatellieten.” Hij werd vervolgens maandag vrijgelaten.

De Amerikaanse federale rechter Dora Irizarry had in 2009 gezegd dat Khan na zijn gevangenisstraf, vijf jaar onder toezicht zou worden geplaatst. Maar nu het ernaar uitziet is het waarschijnlijker dat hij wordt uitgezet. De federale rechter had hem gewaarschuwd dat als hij na deportatie illegaal de VS zou binnenkomen, hij zou worden gearresteerd en veroordeeld tot een veel langere gevangenisstraf dan vijftien jaar.

In haar opmerkingen tijdens de straftoekenning had rechter Irizarry verklaard dat, hoewel geen enkele aan Khan opgelegde straf recht zou doen aan welke gruweldaden hij ook begaan had, het feit dat hij tijd zou doorbrengen in een Amerikaanse gevangenis betekende dat gerechtigheid werd gediend. Ze had hem veroordeeld tot twee termijnen van vijftien jaar en een termijn van tien jaar, die alle gelijktijdig liepen.

Khan was verbonden aan de voormalige Guyanese PPP/C-regering en de voormalige minister van Volksgezondheid, Leslie Ramsammy. Ramsammy zou als overheidsfunctionaris toestemming hebben gegeven voor de invoer van spionage-apparatuur die werd gevonden in een voertuig waarin Khan en anderen door het land reden. Ramsammy heeft dit herhaaldelijk ontkend.

VANDAAG