Bolsonaro geeft toe dat Brazilië branden in Amazone niet aankan, maar hekelt “koloniale mentaliteit” Westen

President van Bolsonaro van Brazilië. Foto: Reuters

De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde gisteravond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. Intussen roept de klimaatbeweging ‘Fridays for Future’ mensen wereldwijd op vandaag voor Braziliaanse ambassades en consulaten te gaan demonstreren.

“Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is”, aldus een woedende Bolsonaro in een reactie op de oproep van de Franse president Macron om de “noodsituatie” op de G7-top in Biarritz dit weekend te bespreken.

“Ik betreur het dat president Macron probeert een interne kwestie van Brazilië en andere Amazone-landen te gebruiken voor persoonlijk politiek gewin. De sensationalistische toon waarop hij over de Amazone spreekt (zelfs valse foto’s gebruikend), draagt niets bij aan de oplossing van het probleem. De Braziliaanse regering blijft openstaan voor dialoog, op basis van objectieve feiten en wederzijds respect”, schreef Bolsonaro op Twitter. De foto die Macron in zijn tweet gebruikte, blijkt afkomstig te zijn van een in 2003 overleden

“Onbeschaamdheid”
In een live-uitzending op Facebook kort voordat hij zijn bericht de wereld instuurde, zei Bolsonaro dat sommige landen van de huidige situatie in de Amazone profiteren om kritiek te leveren op Brazilië. Hij noemde daarbij Macron niet bij naam, maar zinspeelde wel op de Franse president, die eerder vandaag op Twitter schreef dat ‘ons huis in brand staat’.

“Een land had de onbeschaamdheid om te spreken over ‘onze Amazone’. Ze willen een deel van onze Amazone voor henzelf. Sommige landen maken misbruik van de situatie door de kritiek op Brazilië kracht bij te zetten om onze landbouw en economie te beschadigen. En Brazilië in een ondergeschikte positie te drukken”, zei Bolsonaro tegen zijn fans op Facebook. “De landen die geld naar ons land sturen, doen dat niet uit liefdadigheid. Ze sturen het met het doel onze soevereiniteit te ondermijnen.”

Eerder op de dag gaf de Braziliaanse president echter wel toe dat Brazilië niet voldoende middelen heeft om de mogelijk door boeren aangestoken branden te bestrijden. “De Amazone is groter dan Europa: hoe wil je criminele branden in zo’n gebied bestrijden?”, vroeg Bolsonaro aan journalisten. “We hebben daar simpelweg de middelen niet voor.”

Oproep te gaan demonstreren aan Braziliaanse ambassades
Onder het motto ‘SOS Amazone’, roept de beweging Fridays for Future (Vrijdagen voor de toekomst) intussen op om vandaag te demonstreren voor Braziliaanse ambassades en consulaten. De oproep werd lokaal verspreid door verschillende ngo’s. Ook in Rio de Janeiro en Sao Paulo zijn betogingen gepland. “We willen een regering die het belang van de natuur erkent en die zich engageert om onze belangrijkste natuurlijke rijkdommen te beschermen. Een regering die een strikte controle uitoefent op de bedrijven die op een verkeerde manier omspringen met onze natuurlijke hulpbronnen en die van het verdedigen van de rechten van inheemse volkeren een prioriteit maakt”, aldus Daniela Borges, van Fridays For Future in Brazilië.

Ook klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich uitgesproken over de kwestie. “Zelfs midden op de Atlantische Oceaan hoor ik over het recordaantal verwoestende branden in het Amazonegebied”, twitterde de Zweedse tiener, die met een boot onderweg is naar New York. “Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen.”

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, viel de Zweedse klimaatactiviste bij en uitte eveneens via Twitter zijn bezorgdheid over de branden in het Amazonewoud. We kunnen ons tijdens deze globale klimaatcrisis niet nog meer schade veroorloven aan een grote bron van zuurstof en biodiversiteit”, twitterde hij. “De Amazone moet beschermd worden.”

Met een oppervlakte van 5,5 miljoen vierkante kilometer is het Amazonegebied het meest uitgestrekte tropische woud van onze planeet. Het regenwoud wordt echter bedreigd door ontbossing en momenteel ook door enorme bosbranden. De situatie was gisteren nog steeds erg moeilijk in de schatten, maar het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek maakte melding van zo’n 2.500 nieuwe brandhaarden op amper 48 uur tijd in Brazilië. Nog volgens het instituut werden van januari tot 21 augustus over het hele land al 75.336 bosbranden geregistreerd, een stijging met 84 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig

Reuters

VANDAAG