EU wil mogelijk fiscale regels versoepelen vanwege uitblijven groei

Vlag van de Europese Unie

De Europese Unie neemt de strenge belastingregels die er gelden onder de loep nu de economische groei in de lidstaten achterblijft. Dat blijkt uit een EU-document en de verklaring van verschillende functionarissen.

Komende zaterdag wordt door de Europese ministers van Financiën gesproken over de hervorming van fiscale regels, blijkt uit het document.

Het is gebruikelijk dat het zogenoemde Stabiliteits- en Groeipact om de zoveel jaar wordt geëvalueerd. Gewoonlijk verandert er dan niet erg veel, maar dit zou nu weleens anders kunnen liggen. Zelfs Duitsland, traditioneel gezien de motor van de Europese economie, staat namelijk op de rand van een recessie.

De regering in Berlijn heeft daarom al voorgesteld meer geld in de economie te pompen om de economie te stimuleren. Een versoepeling van Europese regels zou daarmee nu meer voor de hand liggen. Bondskanselier Angela Merkel nuanceerde dinsdag nog wel dat een “evenwichtige begroting” het doel van Duitsland blijft.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, koos er daarnaast dinsdag voor om de economische portefeuille toe te wijzen aan Paolo Gentiloni, de linkse voormalige premier van Italië. Door analisten wordt dit gezien als voorteken dat Europa op fiscale versoepeling aanstuurt.

In 2018 werd ook al door het Europees Begrotingscomité geadviseerd om de regels te versoepelen, omdat ze te complex zouden zijn. De huidige regels schrijven voor dat landen in de eurozone hun begrotingstekort onder de 3 procent moeten houden en schulden onder de 60 procent.

NU.nl

VANDAAG