Trump herdenkt 9/11 met minuut stilte

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania hebben in Washington de aanslagen van 9/11 herdacht met een minuut stilte

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania hebben in Washington de aanslagen van 9/11 herdacht met een minuut stilte. Het is vandaag achttien jaar geleden dat terroristen de aanslagen van 11 september 2001 pleegden waardoor New York, Washington en Shanksville werden getroffen. Daarbij vielen bijna drieduizend doden.

De ceremonie in de tuin van het Witte Huis begon om 8.46 uur plaatselijke tijd, de tijd dat het eerste passagiersvliegtuig in de noordtoren van het WTC vloog. Om 9.03 volgde een tweede vliegtuig in de zuidtoren. Later die ochtend stortten beide gebouwen in. Daarbij kwamen ruim 2700 mensen om het leven. Ook vlogen terroristen een toestel in het Pentagon en stortte een vierde gekaapt toestel neer in een veld in de plaats Shanksville in Pennsylvania.

Bij de herdenking waren overlevenden, nabestaanden van de slachtoffers en hulpverleners aanwezig. Later woont Trump ook nog de herdenking bij het Pentagon bij. Bij die aanslag kwamen 184 mensen om het leven en werd het gebouw door de impact van het vliegtuig zwaar beschadigd.

De slachtoffers van 11 september 2001 werden ook bij de NAVO in Brussel herdacht met een plechtigheid. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg herinnerde eraan dat na de terroristische aanslag artikel 5 voor de eerste en tot nu toe enige keer in de geschiedenis van het militaire bondgenootschap in werking is gesteld.

Volgens die regel wordt een gewapende aanval op een NAVO-lid beschouwd als een aanval op alle leden. Dit leidde ertoe dat Nederland en tal van andere NAVO-staten deel gingen nemen aan de oorlog tegen de Taliban in Afghanistan en de terroristische organisatie al-Qaeda in onder meer Afghanistan en Irak.

De Telegraaf

VANDAAG