Washington activeert regionaal verdrag voor militaire samenwerking tegen Venezuela

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Foto: Reuters

De Verenigde Staten hebben een regionaal akkoord voor militaire samenwerking met tien andere landen op het Amerikaanse continent ingeroepen als reactie op “oorlogszuchtige bewegingen” van het bewind van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, zo heeft minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De vraag om een beroep te doen op het TIAR-verdrag (Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca) kwam van de Venezolaanse oppositie, zei Pompeo in de mededeling.

“Recente oorlogszuchtige bewegingen van het Venezolaanse leger aan de grens met Colombia, alsook de aanwezigheid van illegale gewapende groepen en terroristische organisaties op het Venezolaanse grondgebied, bewijzen dat Nicolás Maduro niet alleen een gevaar voor het Venezolaanse volk vormt, maar dat zijn acties ook de vrede en veiligheid van de buren van Venezuela bedreigen”, verklaarde Pompeo. President Donald Trump retweette de tekst.

Venezuela begon dinsdag 150.000 soldaten op te stellen aan zijn grens met Colombia, voor oefeningen waartoe president Maduro besloten heeft, zo maakte de generale staf in Caracas bekend. Maduro beschuldigt het buurland ervan dat het “manoeuvreert om een conflict uit te lokken”.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei van zijn kant dat hij zich niet zou laten provoceren en sloot een militaire interventie tegen Venezuela uit.

Pompeo hekelt de “toenemende destabiliserende invloed” van het Venezolaanse bewind op de buurlanden en “het rampzalige economische beleid dat een ongeziene vluchtelingencrisis blijft voortbrengen”. De minister wenst dat de TIAR-landen “collectief antwoorden op de dringende crisis die Venezuela teistert en buiten de grenzen treedt, door economische en politieke opties te onderzoeken”.

Belga

VANDAAG