Iran en Saudi-Arabië willen praten en spanning verminderen

De Saoedische kroonprins Bin Salman. Foto: EPA

Saudi-Arabië en Iran nemen stappen om het hoogoplopende conflict tussen de twee landen te de-escaleren. Dat zeggen hoge ambtenaren van de betrokken landen tegen The New York Times.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zou gevraagd hebben aan Irak en Pakistan om in het conflict te bemiddelen. Iran zou daar positief op reageren.

Het zou een opmerkelijke wending zijn, na jaren van oplopende spanningen. Vooral de afgelopen maand liep de spanning hoog op door een aanval op een Saudische raffinaderij die grote schade aanrichtte. De aanval werd opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de Saudiërs beweerden onomstotelijk bewijs te hebben dat Iran erachter zat. De VS steunt de Saudiërs daarin, maar Iran ontkent nog altijd.

Door de aanval dreigden de spanningen tussen de twee grootmachten in het Midden-Oosten te escaleren. Volgens analisten wil Saudi-Arabië nu met Iran praten, omdat zijn bondgenoot president Trump weigert mee te doen aan een vergeldingsactie tegen Iran.

NOS

VANDAAG