Witte Huis wil niet meewerken aan vooronderzoek afzettingsprocedure Trump

Het Witte Huis. Foto: AFP

Het Witte Huis heeft dinsdag in een verklaring laten weten niet te willen meewerken met in het vooronderzoek naar de mogelijke afzettingsprocedure van president Donald Trump.

In een brief aan de Amerikaanse Democratische leiders laat raadgever van het Witte huis Pat Cipollone namens Trump weten dat zij “een aanklacht hebben opgetekend op een manier die in strijd is met fundamentele rechtvaardigheid en een grondwettelijk verplicht proces.”

Volgens de medewerkers in het Witte Huis had de president de kans moeten krijgen om zelf getuigen te horen en de verklaring van de klokkenluider te lezen.

Trump belde met ambtsgenoot Zelensky
In de vroege ochtend van 25 juli heeft Trump met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky gebeld.

Uit notities die later werden vrijgegeven is gebleken dat Trump Zelensky meerdere malen heeft gevraagd om te onderzoeken of de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie in Oekraïne.

Nancy Pelosi startte vooronderzoek naar mogelijke afzetting Trump
Naar aanleiding van het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky kondigde Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, eind september formeel een vooronderzoek naar de mogelijke afzettingsprocedure van Trump aan.

Trump reageerde na de persconferentie die Pelosi hierover gaf direct. De Amerikaanse president noemde het besluit een heksenjacht. De fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, liet eerder weten dat hij niet achter het besluit van Pelosi staat.

Tweede klokkenluider meldde zich
Afgelopen dinsdag meldde zich een tweede klokkenluider met kennis van de contacten van Trump met Oekraïne bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. Dit maakte de advocaat van de eerste klokkenluider bekend in een interview met de Amerikaanse zender ABC.

Volgens de advocaat is de tweede klokkenluider inmiddels ook geïnterviewd door de inlichtingendiensten over het contact tussen Trump en Zelensky. De tweede klokkenluider is net als de eerste een medewerker van de inlichtingendiensten.

NU.nl

VANDAAG