Trump kondigt sancties aan tegen Turkije

President Trump. Foto: EPA

President Trump komt op korte termijn met sancties vanwege de Turkse inval in Noordoost-Syrië. De maatregelen worden gericht op Turkse politici en anderen die volgens de VS bijdragen aan de instabiele situatie in het gebied. Verder komt hij met heffingen op staal. Die wil hij voor Turkije opvoeren tot 50 procent.

Ook zegt Trump onderhandelingen over een handelsakkoord met Turkije, ter waarde van 100 miljard dollar, compleet stil te leggen. “Ik ben zeer bereid om de Turkse economie te vernietigen als de Turkse leiders dit gevaarlijke en destructieve pad blijven volgen,” schrijft hij.

Trump zegt verder dat een klein deel van de militairen die hij terugtrekt uit Noordoost-Syrië achterblijft op een militaire basis in het zuiden van het land. Die moeten volgens Trump “doorgaan met het verstoren van de overblijfselen van IS”.

Zwaardere maatregelen
Trumps aankondiging volgt op overleg tussen de Democraten en de Republikeinen in het Congres om zelf sancties in te stellen tegen Turkije. De Democratische leider Nancy Pelosi en de Republikeinse Senator Lindsey Graham voeren gesprekken om met het Congres tot een eigen pakket sancties te komen.

Het bondgenootschap tussen Pelosi en Graham is opvallend. Graham geldt normaal gesproken als bondgenoot van Trump in de Senaat, maar over de Turkse invasie in Syrië is hij kritisch.

Volgens Graham en veel andere Amerikaanse politici heeft de president Turkije de vrije hand gegeven door de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken. Graham overlegt nog met Democratische Senatoren en spreekt later vandaag met president Trump.

‘Terugtrekking blokkeren’
Pelosi zegt dat zij en Graham niet alleen over sancties hebben gesproken. Ze zouden het er zelfs over eens zijn dat de terugtrekking geheel moet worden teruggedraaid. Ze werken volgens haar samen aan een resolutie waarmee ze Trumps beslissing willen blokkeren. Graham heeft daar zelf overigens niets over gezegd.

Als Pelosi de Democraten in het Huis van Afgevaardigden achter zich heeft en Graham wordt gesteund door de Republikeinen in de Senaat is hun gezamenlijke invloed groot. De Democraten hebben de meerderheid in het Huis; de Republikeinen in de Senaat.

De Europese Unie kondigde vandaag unaniem aan te stoppen met wapenleveranties aan Turkije. De EU-ministers veroordeelden de Turkse militaire operatie en riepen Ankara op om zich terug te trekken uit Noordoost-Syrië. Economische sancties bleven uit, tot onvrede van Nederlandse parlementariërs.

NOS

VANDAAG