Vuurgevecht in Mexico na arrestatie zoon van drugsbaron ‘El Chapo’

Een door bendeleden in brand gestoken bus. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Militairen en gewapende burgers zijn donderdagavond in de Mexicaanse stad Culiacán met elkaar in vuurgevechten verwikkeld geraakt nadat een zoon van de beruchte drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán Loera werd opgepakt. Lokale autoriteiten hebben de arrestatie beëindigd om “levens te beschermen”.

De zoon, Ovidio Guzmán, zou een belangrijke rol spelen in het Mexicaanse Sinaloakartel, dat zijn vader leidde tot diens arrestatie. Het kartel is verantwoordelijk voor onder meer de smokkel van cocaïne en heroïne naar de Verenigde Staten.

Volgens Mexicaanse media begon het vuurgevecht naar aanleiding van de arrestatie en werden militairen aangevallen door burgers met automatische vuurwapens. De politie wilde Guzmán oppakken in een woning omdat hij in de Verenigde Staten wordt gezocht voor drugsmokkel.

Al snel werden de agenten aangevallen door gewapende burgers. Voertuigen en een benzinestation werden in brand gestoken en kartelleden reden in trucks door de stad. Voorbijgangers moesten naar een lokale supermarkt of naar schuilplaatsen in woonwijken vluchten.

Uiteindelijk besloten autoriteiten om de arrestatie te beëindigen en de agenten zich terug te laten trekken. Een officiële verklaring over mogelijke slachtoffers is er nog niet.

Tijdens de chaos in Culiacán zouden ook een aantal gedetineerden zijn ontsnapt uit een gevangenis in de omgeving. Hoeveel personen weg wisten te komen en hoe dit kon gebeuren, is nog niet bekend.

‘El Chapo’ zit levenslange celstraf uit
Drugsbaron ‘El Chapo’ werd in juli 2019 in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange celstraf voor onder meer drugshandel, leidinggeven aan een criminele organisatie en meerdere moorden.

Boven op de levenslange straf kwam ook dertig jaar cel voor vuurwapengebruik en een dwangsom van US$ 12 miljard.

Guzman ontsnapte in 2001 en 2015 uit twee zwaarbewaakte gevangenissen in Mexico. De eerste keer deed hij dat door in een wasmand te kruipen, de tweede keer wist hij weg te komen via een 1,5 kilometer lange tunnel die voor hem was gegraven.

Na de veroordeling van Guzmán zouden zijn zoons een belangrijke rol gaan spelen in zijn kartel.

NU.nl/Reuters

VANDAAG