Kritiek op mislukte arrestatie zoon El Chapo, president verdedigt besluit

Bendeleden bij een in brand gestoken truck. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

De Mexicaanse president López Obrador staat volledig achter het besluit van zijn veiligheidstroepen om de zoon van drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán weer vrij te laten, kort nadat ze hem in een huis in de stad Culiacán hadden opgepakt. Die arrestatie leidde gisteravond tot een golf van geweld in de Mexicaanse stad. Daarbij kwamen zeker acht mensen om het leven en raakten meer dan twintig anderen gewond.

De 28-jarige Ovidio Guzmán is een van de zoons van El Chapo, de voormalige baas van het Sinaloa-drugskartel en daarmee een van de grootste drugshandelaren ter wereld. El Chapo werd in 2016 opgepakt; nu gelden drie van zijn zoons, onder wie Ovidio, als machtige figuren binnen het drugskartel.

Toen zo’n 35 Mexicaanse leden van de Nationale Garde gisteravond probeerden om Ovidio te arresteren, werden ze onder vuur genomen door bendeleden. Elders in de stad werden barricades opgeworpen en in brand gestoken. En tegelijkertijd ontsnapten er meerdere gevangenen uit de gevangenis in de stad.

Om verdere chaos en bloedvergieten te voorkomen, besloten de gardisten om zich terug te trekken, zonder Ovidio. “De arrestatie van één crimineel kan niet meer waard zijn dan de levens van mensen,” zei president López Obrador vandaag over die beslissing. “We willen geen doden. We willen geen oorlog.”

Aanvankelijk leek het er overigens op dat de Nationale Garde Ovidio Guzmán gisteren bij toeval aantrof in Culiacán, tijdens een reguliere patrouille. Maar vandaag kwam Lopez Obrador met een ander verhaal: de gardisten zouden een arrestatiebevel hebben gehad.

‘Haastig’
De gebeurtenissen van gisteravond kwamen president López Obrador, die vorig jaar de verkiezingen won met zijn belofte om de corruptie en het drugsgeweld in Mexico te bestrijden, op veel kritiek te staan.

Zijn eigen ministers noemden de actie een mislukking. “Het gebeurde haastig, over de gevolgen is niet goed nagedacht en met het meest risicovolle gedeelte is geen rekening gehouden,” zei bijvoorbeeld Defensie-minister Sandoval.

Volgens persbureau AP was het veiligheidskabinet van de president van tevoren niet op de hoogte gesteld van de operatie.

Macht
In ieder geval blijkt uit de gebeurtenissen van gisteravond dat het Sinaloa-kartel in Mexico ontzettend veel macht heeft, zegt criminoloog en Latijns-Amerikadeskundige Ernesto Rodriguez Amari. “De Amerikaanse rechter in het proces tegen El Chapo heeft al eens gezegd dat het eigenlijk onmogelijk is dat zo’n groot kartel kan bestaan zonder dat het contacten heeft met politici. Ik durf wel te stellen dat die contacten reiken tot en met ministers in Mexico.”

Volgens Rodriguez Amari schetsten Mexicaanse media de afgelopen jaren het beeld dat het Sinaloa-drugskartel verzwakt was, nu baas El Chapo in de gevangenis zit. “Ik denk dat ze gisteravond, door zo hard terug te slaan, aan de buitenwereld wilden laten zien hoe sterk ze nog steeds zijn.”

NOS

VANDAAG