Netanyahu slaagt niet in vormen regering

Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto: AFP

Het is de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet gelukt een nieuwe regering te vormen. President Reuven Rivlin maakte bekend dat hij oppositieleider Benny Gantz nu de kans wil geven een coalitie te smeden, berichten Israëlische media.

Netanyahu zei in een videoboodschap dat hij tevergeefs heeft geprobeerd een regering van nationale eenheid te vormen. “Dat is wat de mensen willen,” stelde hij volgens de krant Haaretz. De leider van de rechtse Likoedpartij klaagde dat zijn rivaal Gantz weigerde te onderhandelen.

Het blok Blauw en Wit van Gantz kreeg bij de parlementsverkiezingen van vorige maand 33 zetels, een meer dan de Likoedpartij van Netanyahu. Geen van de partijen kwam daarmee in de buurt van een meerderheid in het 120 zetels tellende Israëlische parlement, de Knesset.

De Telegraaf

VANDAAG