Japan klaar voor inhuldiging nieuwe keizer

Keizer Naruhito en keizerin Masako. Foto: AFP

Japan maakt zich op voor de inhuldiging van keizer Naruhito. De ceremonie zal plaatsvinden in de grote staatszaal van het Keizerlijk Paleis in Tokio en zal een half uur duren. Er zijn meer dan tweeduizend gasten uitgenodigd, van wie er vierhonderd uit het buitenland komen.

Tijdens de plechtigheid zal de nieuwe keizer plaatsnemen op de 6,5 meter hoge en 8 ton wegende Takamikura-troon, ook bekend als de Chrysantentroon. Vervolgens leest Naruhito een korte verklaring voor waarin hij bekendmaakt dat hij keizer is.

De gasten hebben instructies gekregen. Zo hoeven de ruim vierhonderd buitenlandse gasten niet te juichen. Ook zijn ze niet verplicht om te buigen voor de nieuwe keizer.

Tradities
Het keizerspaar zal gekleed zijn in traditionele kleding. De kleding van de vrouw van Naruhito, Masako Owada, kan wel 16 kilo zwaar zijn en zal opvallen door de ‘Osuberakashi’-haarstijl. De keizer zal een hoofddeksel dragen van 60 centimeter hoog.

Na de ceremonie worden de festiviteiten vervolgd met een staatsbanket. Later worden de gasten door premier Abe uitgenodigd voor een tuinfeest en een galadiner.

Gisteren kwamen veel belangrijke staatsgasten aan op de luchthavens van Tokio. Japan heeft uitnodigingen gestuurd aan 194 landen, de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Palestijnse gebieden. 158 landen reageerden en hebben vertegenwoordigers naar Japan gestuurd. Onder anderen koning Willem-Alexander, koning Filip van België en de Spaanse koning Felipe zijn aanwezig.

Eind april trad de Japanse keizer Akihito op eigen verzoek af. Zijn zoon Naruhito nam de troon op 1 mei over. Het was de eerste keer sinds 1817 dat een Japanse keizer aftrad. Hoewel de 59-jarige Naruhito al sinds mei keizer is, vindt de inhuldiging dus pas vandaag plaats.

NOS

VANDAAG