Republikeinse Congresleden verstoren verhoorruimte afzettingsonderzoek

De Republikeinen tijdens het verhoor. Foto: Reuters

Republikeinse Congresleden hebben op Capitol Hill een ruimte bezet waar een hoge defensiefunctionaris zou getuigen in de afzettingsprocedure tegen president Trump. Daarmee protesteerden ze tegen de manier waarop Democraten de impeachmentprocedure leiden. Het verhoor begon uren later dan gepland.

De groep bestond uit ruim twintig man, meldt CNN. De Republikeinen hebben er bezwaar tegen dat de verhoren achter gesloten deuren plaatsvinden. De informatie van getuigen, die kan worden gebruikt bij een eventuele afzetting van president Trump, is daardoor niet openbaar. Alleen leden van een van de drie commissies die het impeachment-onderzoek leiden, mogen bij de verhoren aanwezig zijn.

Deze Republikeinse Congresleden zitten niet in die commissies. Ze namen telefoons mee, terwijl die in dat deel van het Capitool verboden zijn, gezien de vertrouwelijke gesprekken die er plaatsvinden.

De bewakingsdienst kwam eraan te pas. De actievoerders zijn nu weg voor een stemming, maar komen mogelijk terug. Deze week zei Trump dat Republikeinen ‘harder’ moesten zijn en moesten ‘vechten’ tegen pogingen van Democraten om hem af te zetten.

De functionaris die verhoord wordt, Laura Cooper, houdt zich bezig met Oekraïense en Russische zaken.

‘Voor wat hoort wat’
Vandaag werd bekend dat hooggeplaatste Oekraïense ambtenaren begin augustus al wisten dat het Witte Huis militaire steun aan Oekraïne had bevroren. Dit meldde The New York Times op basis van interviews en documenten.

Trump heeft gezegd dat er geen sprake was van ‘voor wat hoort wat’ in zijn contacten met Oekraïne: het bevriezen van de militaire hulp zou niets te maken hebben met zijn omstreden verzoek om een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon, die topbestuurder was van een Oekraïens gasbedrijf.

NOS

VANDAAG