Venezuela overleeft dankzij $ 315 miljoen in contanten verzonden vanuit Rusland

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela wordt in leven gehouden door honderden miljoenen dollars die vanuit Rusland zijn verscheept. Een totaal van $ 315 miljoen in dollar- en eurobiljetten werd verzonden in zes afzonderlijke zendingen van Moskou naar Caracas van mei 2018 tot april 2019. Dat blijkt uit gegevens van ImportGenius die Russische douaneregisters verzamelde verkregen via privébronnen. De gegevens zijn beoordeeld door Bloomberg.

Het geld kwam van geldschieters van de regeringen van de landen en ging naar de ontwikkelingsbank van Venezuela. De meest recente geregistreerde transactie vond plaats in april en bestond uit bankbiljetten van $ 97 miljoen, die in twee ladingen van Evrofinance Mosnarbank in Moskou naar Bandes, de ontwikkelingsbank van Venezuela, werd gestuurd.

Evrofinance is een joint venture tussen Bandes en het Russische staatsagentschap.

Bandes werd in maart gesanctioneerd door de VS, die beweert dat president Nicolás Maduro de rekeningen van de bank gebruikt om een aanzienlijk bedrag in het buitenland te houden, vooral in Europa.

Bij een andere transactie in januari werd $ 113 miljoen verzonden naar de door de staat gecontroleerde geldschieter Gazprombank, die op dat moment een belang had in Evrofinance. Dezelfde entiteit heeft drie andere geregistreerde zendingen uitgevoerd.

Rusland heeft Maduro gedurende dit turbulente jaar gesteund en zijn geïsoleerde regime ondersteund met militaire steun en contante geldinjecties, tot woede van de VS.

Venezuela is verdreven uit wereldwijde financiële systemen en heeft zich gedwongen te wenden tot onorthodoxe financieringsmethoden – waaronder geheime goudverkopen en olietransporten. Caracas onderzoekt ook de mogelijkheid om cryptocurrencies, of een door Rusland beheerd wereldwijd betalingssysteem, te gebruiken om geld te verzenden.

Op vrijdag bleek dat olievlekken die de Braziliaanse kust de afgelopen twee maanden hebben verwoest, afkomstig waren van een Griekse tanker, die olie transporteerde van Venezuela naar Zuid-Afrika. Het Braziliaanse ministerie van Defensie zei dat een huiszoekingsbevel voor het niet nader genoemde schip was afgegeven, terwijl het kantoor van de procureur-generaal zei dat de schade aan de kusten van Brazilië ‘onmetelijk’ was.

VANDAAG