Michael Bloomberg zet stap naar Amerikaanse presidentsverkiezing

Michael Bloomberg diende drie termijnen als burgemeester van New York City. Foto: Reuters

Voormalig burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft een eerste stap gezet in de richting van een mogelijke deelname aan de race voor het Witte Huis door zich in te schrijven als kandidaat voor de democratische voorverkiezing in Alabama. De miljardair en mediamagnaat, die zijn kandidatuur niet formeel heeft bevestigd, heeft vrijdag de documenten ingediend om de indieningstermijn van Alabama te halen.

Bloomberg, die van 2002 tot 2013 burgemeester van New York was, is sceptisch dat elk van de huidige Democratische kandidaten de Republikeinse president Donald Trump kan verslaan in de verkiezingen van volgend jaar, zei een woordvoerder. “Mike maakt zich steeds meer zorgen dat het huidige veld van kandidaten niet goed gepositioneerd is om “Trump te verslaan”, zei Howard Wolfson in een verklaring.

Progressieven versus gematigden
Het Democratische veld, dat nu 17 kandidaten telt, is volgens recente peilingen samengevoegd tot vier toppers: Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders, die de progressieve vleugel van de partij vertegenwoordigen en voormalig vicepresident Joe Biden en burgemeester Pete Buttigieg van South Bend, Indiana, die de meer gematigde vleugel vertegenwoordigt.

Bloomberg, de Chief Executive Officer en oprichter van Bloomberg LP, is een vooraanstaand pleitbezorger en filantroop geweest op het gebied van klimaatverandering en wapengeweld.

Analisten zeggen dat een Bloomberg-kandidatuur de meeste schade kan toebrengen aan de vooruitzichten van Biden, die wordt gezien als de koploper. In een commentaar op de potentiële kandidatuur van Bloomberg zei de voormalige vicepresident dat hij zich geen zorgen maakte dat Bloomberg centristische kiezers zou wegtrekken.

“Michael is een solide man,” vertelde Biden aan verslaggevers in Concord, New Hampshire, terwijl hij zich registreerde om deel te kunnen nemen aan de voorverkiezing in februari in de noordoostelijke staat.

“Ik heb geen probleem met hem om mee te doen aan de race,” zei Biden. “Als ik me niet vergis, doe ik het redelijk goed, zowel ten opzichte van Trump als ten opzichte van alle mensen die in de race zijn,” zei hij.

Bloomberg heeft kritiek geuit op Warren en haar plan om belasting te heffen op de superrijken als ze wordt verkozen als president om programma’s te financieren die variëren van algemene gezondheidszorg tot gratis collegegeld.

Tom Steyer, een miljardairkandidaat uit Californië, die klimaatverandering tot een belangrijk onderdeel van zijn campagne heeft gemaakt, heeft miljoenen alleen uitgegeven om zijn bod te zien wegkwijnen te midden van kritiek van zijn rivalen omdat hij probeerde zich een weg te banen in de verkiezingsstrijd.

“Meer miljardairs die meer politieke macht zoeken, is zeker niet de verandering die Amerika nodig heeft,” zei de campagneleider van Sanders, Faiz Shakir.

Warren reageerde op het nieuws van Bloomberg’s verhuizing door naar hem te tweeten met een link die liet zien hoeveel hij zou betalen onder haar vermogensbelasting.

Bloomberg, die door Forbes wordt gerangschikt als de achtste rijkste Amerikaan met een geschatte waarde van $ 53,4 miljard, zou zijn campagne grotendeels zelf kunnen financieren. Hij zou wel snel een organisatie in meerdere staten moeten opzetten.

Op 77-jarige leeftijd zou hij de tweede oudste kandidaat zijn onder de Democratische kanshebbers, achter Sanders, die 78 is. Biden is 76 en Warren is 70. Aan de Republikeinse kant is Trump 73.

De caucuses van Iowa, de voorverkiezingen van de Democratische Partij, zullen op 3 februari worden gehouden.

VANDAAG