Indiase politie pakt 37 personen op na opruiende teksten over tempel

Supporters van de rechtse hindoe-organisatie Vishwa Hindu Parishad vieren de uitspraak van het hooggerechtshof. Foto: AFP

In India zijn 37 personen opgepakt voor het verspreiden van opruiende teksten op sociale media. De arrestaties volgen na na het besluit van het hooggerechtshof om een omstreden stuk grond in de stad Ayodhya aan hindoes toe te wijzen. Moslims en hindoes ruziën al lang over de plek.

De politie zegt dat er een zerotolerancebeleid is tegen mogelijk opruiende berichten op YouTube, Twitter, Facebook en WhatsApp. Daarom is actie ondernomen naar aanleiding van ruim 3700 berichten op de verschillende platforms, door mensen te melden, hen te vragen de berichten te verwijderen of dus door ze op te pakken.

Tempel voor Ram
De kwestie gaat om een stuk grond in de stad Ayodhya, in het noorden van India, die het land al sinds mensenheugenis verdeelt. Hindoes willen er een tempel ter ere van de god Ram, maar moslims vinden dat de plek van hun is: er stond een eeuwenoude moskee, die in 1992 werd vernield door duizenden hindoes.

Het hooggerechtshof gaf de hindoes gisteren gelijk na een jarenlange rechtsgang. De uitspraak van het hof betekende een overwinning voor de hindoe-nationalistische premier Modi. Een van zijn verkiezingsbeloftes was de komst van een tempel voor de god Ram.

Eerder werden al honderden mensen opgepakt om rellen in Ayodhya te voorkomen. Ook zijn er duizenden agenten naar de stad gestuurd.

De fanatici die de moskee in 1992 vernielden, waren tientallen jaren opgezweept door rechtse hindoepartijen en -organisaties om de moskee te vernielen. Het geweld dat daarop volgde, kostte in heel India het leven aan zeker tweeduizend mensen, merendeels moslims.

Premier Modi heeft de bevolking nu opgeroepen de rust te bewaren. Maar zijn hindoe-nationalistische BJP-partij wordt door moslims juist gezien als aanjager van het extremisme onder hindoes.

NOS

VANDAAG