Trump retweet naam vermeende klokkenluider in afzettingsprocedure

President Trump. Foto: Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag een tweet gedeeld waarin iemand wordt aangewezen als de vermeende klokkenluider in zijn afzettingsprocedure, meldt persbureau AP zondag.

Ondanks dat de retweet in de nacht van vrijdag op zaterdag werd gepubliceerd, verscheen de tweet vanwege een bug pas op zaterdagavond op de tijdlijn van veel Twitter-gebruikers, aldus een vertegenwoordiger van Twitter tegen persbureau AP.

Het gaat om een naam van de mogelijke klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingendienst die het telefoongesprek tussen president Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan het licht bracht, waarop een afzettingsprocedure naar de president is gestart. Het is niet bevestigd dat in de tweet genoemde persoon ook daadwerkelijk de klokkenluider is.

Trump heeft al meerdere malen gedreigd de klokkenluider te ontmaskeren, maar het is voor het eerst dat hij een naam deelt. Als dit daadwerkelijk de naam van de klokkenluider is, dan overtreedt de president de Amerikaanse wet. Het onthullen van de identiteit van een klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingsdiensten is namelijk verboden door een federale veiligheidswet.

Op 19 december werd de Amerikaanse president in staat van beschuldiging (impeachment) gesteld voor machtsmisbruik. Trump is daarmee de derde president in de Amerikaanse geschiedenis die zal worden berecht in de Senaat.

NU.nl

VANDAAG